5 dolog, ami befolyásolja a laptop üzemidejét

Gazdaság

A technológia fejlődésével az akkumulátorok egyre kisebb méretűek lesznek, míg az üzemidejük nem, hogy nem lesz rövidebb, egyes esetekben még nőhet is. Vannak olyan gépek, amelyek 18  óra akkumulátor idővel rendelkeznek, de azért időszakonként ezeket is cserélni kell.

Milyen fajtájú az akkumulátor?

Ami nagyban befolyásolja a laptop akkumulátor üzemidejét az az, hogy milyen fajtájú az akkumulátora. A hordozható laptopok nagy része még Li-ion kiegészítővel rendelkezik amelyekben olyan energia cellák találhatóak, amelyekben az áram folyamatosan tárolódik. Egy bizonyos ideig tárolják az energiát majd vissza alakítják energiává, ami viszonylag olcsóbb megoldás ugyan, de nem bírják a magas hőmérsékletet.

A mostanában gyártott laptop típusok akkumulátorainak már nincs szüksége a formázásra, tehát nem igényel a használat előtt 12 óra töltést, majd lemeríteni és újra tölteni nem kell. Ezt régebben minden új akkunál el kellett végezni, szerencsére azonban ma már erre nincsen szükség. Fontos viszont, hogy a lítium akkukra nincs hatással a rátöltés, de a legjobb, ha 20-80% töltés között tartjuk az akkumulátor töltöttségét.

Mi befolyásolja még a laptop akkumulátor üzemidejét?

Sokat számít,  hogy milyen minőségű alkatrészekből készült a laptop, mert egy olyan készülék, amelynek az anyaga prémium minőségű, sokkal jobban bírja a strapát. Fontos még az is, hogy a kisebb energiaigényű feladatok esetében várhatóan tovább bírja az akku üzemideje, így az élettartama is hiszen nem melegedik folyamatosan.

Egy gamer laptop esetében a grafikai munka és a folyamatos videóvágás olyan terhelés ami jelentősen csökkenti az üzemidőt, így az élettartamot is.

Fontosak a belső beállítások, néha végezzünk töredezettségmentesítést, azoknak a felesleges programoknak a  kikapcsolása, amiket éppen nem használunk, szintén javíthat a üzemidőn, hiszen ezek folyamatos működése hosszabb távon rontja a teljesítményt. Aztán segíthet még az energiatakarékos üzemmódra váltás is, amely szintén javíthatja az élettartamot.

Természetesen eljön az az idő amikor az akku az élete és teljesítőképessége végére ér, akkor bizony be kell szereznünk egy új akkumulátort. Ezt megtehetjük személyesen egy boltban megvásárolva, vagy online megrendelve.

A Laptopakkumulátor.eu webáruház oldaláról beszerezhető a laptop akkumulátor HP gyártótól is, így lehetőségünk van utólag cserélni benne az alkatrészt. Ezzel pedig rengeteg pénzt spórolhatunk, hiszen a legtöbb esetben az eszköznek semmi baja, csak az akksi gyengült meg.

 Összegezve

Tehát ami meghatározza az akkumulátor üzemidejét, az számos tényező együttes hatása. Mentesíteni kell a laptopot a túlterheléstől, a feleslegesen futó alkalmazásoktól, az energiatakarékos üzemmódot be kell kapcsolni. Természetesen a minőségi anyagokból készült eszköz magasabb áron érhető el, mégis megéri azt választani, mert sokkal tovább lesz használható mint a gyengébb minőségű.. Azonban bármit is teszünk eljön az az idő, amikor már cserére lesz szükség. Akkor bizony csak egy új akkumulátor beszerzése lesz a megoldás. (x)