Őszre elkészül a felújított görögkatolikus érseki hivatal Debrecenben

Helyi hírek

Debrecenben a Petőfi tér 8. szám alatti épület lesz a Hajdúdorogi Főegyházmegye székhelye. Az ingatlant a város önkormányzatától vehette át használatra a görögkatolikus egyház.

Az első magyar görögkatolikus egyházmegyével egyidős, szecessziós épület eredetileg körfolyosós bérház volt utcafronti üzletekkel. A II. világháborúban lebombázták a ház hátsó részét, majdnem a teljes Petőfi térrel együtt. Az elmúlt évtizedekben több használója is volt az épületnek, legutóbb a Hatvani Istvánról elnevezett kollégium működött benne.

A kilenc éve üres épület teljes felújításának terveit Kasuba János építészmérnök (Metope 2000 Kft.) készítette el szakági tervezőtársaival. A tervek szerint a belső felújítás mellett a belső udvar üvegtetős fedést fog kapni, helyreállítva a függőfolyosók körbejárhatóságát. A kialakuló belső zárt, temperált udvaron lift is épül. Az épületben az irodákon kívül kápolnát, dísztermet és levéltárat is kialakítanak.

A felújítás első ütemének kivitelezésére a DH-Szerviz Kft.-vel kötött szerződést a főegyházmegye nettó 267 millió forint értékben. A munkálatok forrása a magyar kormány által biztosított költségvetési támogatás. Május végén elkezdődött a helyszíni munka a bontással. Jelenleg beállványozva áll az utcai homlokzat és belül folynak a gépészeti és elektromos szerelések is. A tervek szerint az ősz végén adják át az érseki hivatal felújított épületét.