Sokba kerülhet Debrecenben galambokat etetni

Helyi hírek

Debrecenben, a Derék utcán valaki naponta eteti és itatja a galambokat, a madarak ezért odaszoktak a környékre, ahol játszótér és orvosi rendelő is van. Ez rendkívüli fertőzésveszélyt is jelenthet.

“Én a hetediken lakom, a galambok és a verebek felszállnak és odapiszkítanak, nem győzöm takarítani az erkélyt.” – mondta el Percze István.

A madarak etetése 2010 óta nem megengedett, ekkor döntött úgy a közgyűlés, hogy a nagy szaporulat miatt betiltja az etetésüket. A tiltás a közterületre vonatkozik, de ha valaki a társasház erkélyén eteti a galambokat, az ellen is fel lehet lépni birtokháborítási eljárás kezdeményezésével illetbe köztisztasági szabálysértés bejelentésével, hiszen a lehulló eledel, toll, madárpiszok zavarhatja a lentebb élőket.

Tettenérés esetén a szabálysértés elkövetőjét öttől, ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják vagy szabálysértési feljelentést tehetnek. Viszont ez ritka, idén még senkit nem büntettek meg. Általában egy figyelmeztetéssel is elérik a céljukat a közterület-felügyelők.