Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmellék ismét hívogatja polgárait

Helyi hírek

Hetven évnyi kényszerszünetet követően az Érmellék ismét felzárkózhat a magyar történelmi borvidékekhez. Érmellék és borászati központja, Bihardiószeg évszázadokon át Debrecen városának szőlőskertje volt. A Bakator Bor-és Gasztrofesztivál most hétvégén, május 27-én és 28-án nyitja meg kapuit, amelyet minden évben és egyre több érdeklődő részére kívánnak megrendezni.

A 19. században a Debrecenhez legközelebb eső, 40 kilométerre fekvő Érmelléki borvidék a fehérborok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő területnek számított. Sok debreceni polgár vásárolt itt szőlőt, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra. Már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is.

Amellett, hogy a cívisváros a régió nemzetközi központjának tekinthető, ez a közös történelmi múlt is kötelez minket arra, hogy segítsük Bihardiószeget és Érmelléket – hangsúlyozta a rendezvény sajtótájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere. A városvezető kiemelte, hogy a hétvégi esemény elsődleges célja, hogy felhívja a régióban élők figyelmét a borvidékre. Az is elhangzott, hogy a megyeszékhely előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy szőlőterületet vásároljon Bihardiószegen.

A két napos programot Debrecen városa mellett a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatja. Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke rámutatott, hogy Debrecen és Bihardiószeg is tagja ennek az idén februárban megalakult egyesületnek. Az együttműködés jelentőségét az adja, hogy a tagjai képesek legyenek komplex hatást gyakorolni a térség gazdasági, turisztikai fejlődésére.

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere felidézte a diószegi borászkodás aranykorát, amely a 19. század második felére tehető. Gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is. Az idei fesztivál helyszíne is a Zichy kastély kertje lesz, ahol 15 faházban 20 borászat várja a kóstolni vágyókat. Az is elhangzott, hogy két napon keresztül magyar és román élvonalbeli együttesek garantálják a jó hangulatot. Szombaton fellép többek között a Bordó Sárkány, a Nightlosers, Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Racka Jam, a Vivát Bacchus Énekegyüttes illetve a Kerekes Band. A hivatalos pohárköszöntő helyi idő szerint 17 órakor lesz. Vasárnap a helyi értékek kapnak főszerepet, de közreműködik a Debrecen Dixieland Jazz Band is.
Mados Attila hozzátette, hogy azt is szeretnék elérni, hogy a Bakatort nyilvánítsák hungarikummá.

Szabó József helytörténész igazolt történelmi tényként említette, hogy gróf Zichy Ferenc 1871-ben 200 üveg „finom aszúbort is expediáltatott a diószegi uradalmi pincéből” a kínai császár asztalára. A szakember reményét fejezte ki, hogy a magyar szőlőfajták között is különlegesnek számító piros héjú, kerek szemű szőlő ismét bizonyítani tud. A Bakator bora lassan, akár 7-10 éven keresztül is érik – és ahogy az elmúlt évszázadokban –  jó évjáratokban legendás borokat képes adni.

Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója elmondta a Debreceni Borkarneválon 2011 óta rendszeresen szerepelnek érmelléki borászok, ezért a debreceni közönség előtt nem ismeretlenek a Bakator mellett a borvidék legjobb borainak számító királylányka, muskotály vagy merlot.

Avasújvárosról, az őshonosnak számító, 100-120 éves bakator tőkék adták meg azt a lehetőséget, hogy visszaörökítsük a Bihardiószegről ezt a teljesen eltűnt régi érmelléki fajtát – hangsúlyozta Heit Lóránd borász. A fiatal szakember volt az első, aki kezdeményezte a Bakator bor visszaörökítését és Avasújvárosról hozott vesszőkkel 2013-ban újra telepítette. Azóta termőre fordult a szőlő és a 2015-ös évjáratú Bakator bor már kóstolható.
Emellett több pincészet – Bartos István, Avasújváros, Málik Pince, Badacsony, Bencze Birtok, Szent György hegy, Mauer Pince, Szerémség  – is kínálja a hétvégén a Kárpát-medencében előforduló Bakator borokat.

A hétvégi fesztiválon a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepülései mutatják be kézműves portékáikat, házi készítésű termékeiket. A vendéglátásban kiemelt szerephez jut a bográcsgulyás, az ökörsütés, de a debreceni párost is megkóstolhatják az érdeklődők.