Több tízmilliárddal növelték vagyonukat a leggazdagabb debreceniek – itt a lista

Helyi hírek

Megjelent a 2019-es 100 leggazdagabb magyar kiadvány, amelynek listájában debreceni neveket is találunk.Mint megírtuk, az országos ranglistát idén is Csányi Sándor OTP-vezér vezeti 360 milliárd forintos vagyonával, nyomában lohol a közbeszerzéseket sorra nyerő Mészáros Lőrinc a nevére íratott 295 milliárd forinttal, míg a Live Jasmin atyja, Gattyán György 280 milliárd forintos vagyona a harmadik helyre volt elég.

Az év szenzációja, hogy 32. helyen megjelent Orbán Viktor veje is, a 32 éves Tiborcz István.

Ami a debrecenieket illeti, a tavalyi előzését követően ismét Bárány László áll az élen, egy év alatt majdnem húszmilliárd forinttal gyarapítva vagyonát, ami jelenleg 59 milliárd forintra rúg.

Ez országosan a 21. helyre volt most elég. A Bárány László tulajdonában lévő Master Good-csoport cégei óránként több mint tízezer baromfit dolgoznak fel, a legnagyobb áruház- és gyorsétterem-láncoknak szállítanak és több mint 2000 embert foglalkoztatnak. A vállalatok főleg Szabolcsban működnek, de Bárány László Debrecenben tanult és itt is él.

Megőrizte második helyét Szabó Miklós is, a víziszárnyas-tenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkozó Tranzit-Ker Zrt. és a Tranzit-Food Kft. alapítója és résztulajdonosa egy év alatt 14 milliárdot szakított, ezzel vagyona eléri az 53 milliárd forintot.

A dobogó alsó fokán sem történt változás, Herdon István idén is a harmadik leggazdagabb debreceni. A Xanga cégcsoport vezetője tavaly óta 11 milliárddal növelte vagyonát.

Herdon István

 

A Xanga elsődleges feladat a debreceni repülőtér üzemeltetése.

borosjozsef4
Boros József

Épphogy lemaradt a dobogóról Boros József. A pályafutását még felszolgálóként kezdte, majd néhány éve megvásárolta az Aranybika szállót, Nyíradony-Tamásipusztán pedig 50 szobás medhotelt, szabadidőközpontot és kalandparkot is épített. Boros József tulajdonában van a Vágóhíd utcai Lion Office Center és az Óbester szálloda is, tavaly pedig megvásárolta a Nagyerdei Kempinget. 29,3 milliárd forintra tehető a vagyona, tavaly kétmilliárddal sikerült gyarapítani.

 

Az országos top 100-ban hajdú-bihariként még Ináncsy Miklós fért be ötödikként. A 29,3 milliárd fölött rendelkező, elsősorban szállodaiparban utazó üzletember tulajdonában van többek között a Hotel Aurum Family, a Hotel Aurum, a Park Hotel Ambrózia és az InHotel.

Már nem fért be a leggazdagabb száz közé, de említésre méltó a Trans-Sped-alapító debreceni Fülöp Zsolt, a Hajdú Zrt.-t tulajdonló Novotny Lajos, az ebesi szállítmányozó Szűcs Péter és az ingatlanfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó Glória Kft-t irányító Szigeti Virág és Szigeti Eszter 8-8 milliárdos vagyona.

A kiadvány szerint 6-8 milliárdos vagyon fölött rendelkezhet a DVSC-ben tulajdonrésszel bíró Szima Gábor, valamint Bencze István, Bódi László, Kotosman Zoltánn és Seres Sándor, Nagy Antal János, Ráthonyi Zoltán.

Kósa a legbefolyásosabb hajdú-bihari

A kiadvány  közli a közélet legbefolyásosabb résztvevőinek listáját. A Befolyás-barométer nem a vagyoni helyzet, hanem az érdekérvényesítési képesség, a befolyás mentén állít fel szubjektív sorrendet.

A lista élén idén is Orbán Viktor miniszterelnök áll, a második Csányi Sándor, a harmadik Mészáros Lőrinc, a negyedik Matolcsy György, az MNB elnöke. Rogán Antal három helyet javítva az ötödik, Pintér Sándor négyet javítva a hatodik helyre jött fel.

A Fideszhez közeli politikusok és üzletemberek után a valós üzleti szféra képviselőit a 30. és a 40. hely között találhatjuk. Vidus Gabriella, Wáberer György, Váradi József, Felcsuti Zsolt, Széles Gábor, Varga Zoltán és Lantos Csaba található ebben e körben. Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója kivételével mindegyikük szerepel a 100 leggazdagabb idei listáján.

Hajdú-Bihar megyéből egyetlen személy került fel a 100 legbefolyásosabb közé, a mostanában édesanyja bizniszein hírekbe bekerülő Kósa Lajos az 50. helyet csípte el.