Ennyire volt “eredményes” a járványkezelés Debrecenben: kiadta az NNK a részletes halálozási adatokat

Helyi hírek
Koronavírus

A 90 napos várakozási időnél egy nappal sem hamarabb, de végül kiadta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kiadta az Átlátszónak a halálozás időpontjában koronavírus fertőzöttként nyilvántartottak településszintű adatait 2021. február 1. és 2022. január 31. közöttre vonatkozólag.

Az adatsor azt mutatja, hogy messze a legtöbb elhunyt Miskolcon volt (475), ezt követi Debrecen (414) és Szeged (399) elhunyttal. A fővárosi kerületek közül a III., XI., XIII., és a XVIII. emelkedik ki, mindhárom kerületben meghaladta a háromszázat a koronavírusban elhunytak száma. Budapesten a lista végén az V. kerület helyezkedik el, ahol mindössze 35-en veszették életüket a járvány ezen egy éve alatt. Országos viszonylatban azonban több száz olyan, jellemzően kistelepülést találni, ahol mindössze egy ember hunyt el az NNK adatai szerint.

Az Átlátszó arra is rámutat, hogy 1630 elhunyt nem szerepel a most kapott településszintű nyilvántartásban. Ennek okára egyelőre nem kaptak választ, így csak találgatni lehet.

A cikkben egy térképet is találunk, ahol településekre keresve tudjuk böngészni a 2021. február 1. és 2022 január 31. közötti Covid-halálozási számokat. Néhány példa Hajdú-Biharból:

Debrecen: 414
Hajdúböszörmény: 67
Hajdúszoboszló: 61
Hajdúhadház: 26
Hajdúnánás: 39
Hajdúdorog: 26
Berettyóújfalu: 38
Püspökladány: 43
Nyíradony: 16
Téglás: 13
Polgár: 5
Balmazújváros: 35

2020 májusában Papp László még azzal dicsekedett, hogy Debreceni jobban kezelte a járványt, mint a “tehetetlen” budapesti városvezetés:

Papp László: így győzte le eddig Debrecen a járványt, ezt csináltuk jobban, mint Budapest