Tordai Balázs OPUS TITÁSZ

Milliárdokat költ idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei villamos- és gázhálózataira az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ

Helyi hírek

Idén tizenötmilliárd forintot fordít Szabolcs-Szatmár-Bereg megye villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. – közölték a társaságok pénteken az MTI-vel.

Az áramszolgáltató a beruházásokra és karbantartásokra fordítandó több mint 9,8 milliárd forintból több mint 64 kilométer elosztóhálózatot és 52 transzformátorállomást létesít, több mint 13,6 ezer új fogyasztási pontot köt, illetve csaknem ugyanennyi mérőórát cserél le – írták.

Az ellátásbiztonság érdekében az elosztóhálózati és hálózati karbantartások mellett több transzformátorkörzetben fejlesztik a hálózatot, hogy lehetővé tegyék háztartási kiserőművek csatlakozását. A következő években az OPUS-TITÁSZ Zrt. kiemelt elosztóhálózati és alállomási fejlesztéseket egyaránt elvégez, ennek keretében például a nyíregyházi ipari parkban 184 MVA fejlesztés valósul meg.

Hozzátették, az év végéig közel 80 ezer okos fogyasztásmérőt csatlakoztatnak, 2030-ra számuk a térségben meghaladja majd a 240 ezret. A gázhálózat fejlesztésére 5,2 milliárd forintot fordítanak. Többek között 42 új gerincvezeték és közel 420 leágazóvezeték épül meg, mintegy 17 ezer gázmérőt és 5 ezer nyomásszabályzót cserélnek le a megye területén.

A fejlesztések a következő években is folytatódnak, a nyíregyházi ipari parkban tervezett munkák mellett a társaság kiemelt középtávú tervei között szerepel a Nagyhalászon, Aranyosapátiban, Nyírkarászon, Nyírkércsen tervezett, az ellátásbiztonságot és az ügyfélélményt növelő fejlesztések elvégzése is. Az OPUS TITÁSZ Zrt. nyíregyházi üzeme a megye területén 289 ezer fogyasztó villamosenergia-ellátását biztosítja több mint 10 ezer kilométer hosszú villamoshálózat üzemeltetésével. Ugyanitt az OPUS TIGÁZ Zrt. 181 ezer felhasználó ellátását és mintegy 362 millió köbméter földgáz elosztását biztosítja évente.