Szeged, családi nap, Bartók tér, felújítás, önkormányzat, belváros, játszótér, Botka László

Átadták Szegeden a “kizöldített” Bartók teret – fotós, videós beszámoló

Helyi hírek

Kisebb népünnepély kíséretében adták át a szegedieknek a felújított Bartók teret szombaton. Az önkormányzat közlése szerint annyian voltak a téren, mint még nagy valószínűséggel soha.

Botka László polgármester elmondta, a projektet a város 100 millió forint saját forrásból finanszírozta, így 750 négyzetméterrel növelve Szeged zöldfelületeit.

Botka emlékeztetett, a közelmúltban megújult az Aradi vértanúk tere, és a Lechner tér, most folyik éppen az Árvízi Emlékmű és környékének a felújítása, és hamarosan elindulnak a munkák a szentmihályi volt focipálya területén, és a Mátyás téren is. A város célja, hogy minél több olyan közösségi teret alakítsanak ki, amely nem csak szép, hanem zöld is. A Bartók téren a zöld növeléséhez a betont is fel kellett törni.

A teret ugyan folyamatosan újítgatta a város, a sportpályákat karbantartották, de a teljes körű felújításra várni kellett. Még márciusban döntött a közgyűlés több városrész megújításáról, ebben a programban került sorra a Bartók tér. A tér rekonstrukciója belesimul a város zöldítésének koncepciójába, nem csak a betont tüntették el, de a tér fáit is megóvták, mindegyik megmaradt a kizöldült téren.

Az elszállított játszótéri eszközöket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. újította fel, és építette vissza a már füvesített területre. A Bartók tér az Aradi vértanúk terén korábban elhelyezett nyilvános helyhez hasonló automata vécét is kapott, melyet az IKV üzemeltet, a Ritek pedig nyilvános kamerákat telepített a területre – közölte a városvezetés.

Fotó, videó: Frank Yvette