Dombi Tibor és Papp László józsai közösségi gyümölcsös

Dombi Tibi gyümölcsfákat ültetett Józsán Papp Lászlóékkal

Helyi hírek

Közösségi gyümölcsöst alakítottak ki Józsán. A részleteket 2024. április 9-én a Józsa Grund Sportpark mögötti közösségi gyümölcsösben sajtótájékoztató keretében ismertette Papp László, Debrecen polgármestere, Balázs Ákos alpolgármester, Zsiláné André Anikó, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Kertészettudományi Intézete tanszéki mérnöke, Szentpéteri-Nagy Veronika, a Zöld Munkacsoport tagja, kertészmérnök, valamint elmondta gondolatait Dombi Tibor, korábbi válogatott labdarúgó, a DVSC egykori futballistája és Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke.

Papp László polgármester elárulta, hogy régi vágyát váltja most valóra a Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen közössége, mert néhány évvel ezelőtt beszélgettek Balázs Ákos alpolgármesterrel először arról, hogy a közösségi kertek programjának elindítása mellett milyen jó lenne közösségi gyümölcsöskerteket is létrehozni a város különböző pontjain. Balázs Ákos már akkor felvetette, hogy a Józsa Grund mögötti terület alkalmas lenne erre a célra. Az álom mostanra valósággá vált, s ha a most még kis fák jónéhány év múlva fognak valóban gyümölcsöt teremni, e kert kialakítása fontos lépés. Debrecenben a közösségi kertek – melyek nem a kertvárosi részeken találhatók – is páratlanul sikeresek lettek, hihetetlen népszerűségnek örvendenek.

Közösségi gyümölcsös Józsán

Nagyon jó látni azt a közösségépítő hatást, amelyet ezek a veteményeskertek kiváltanak. Nagy igény van ugyanis ezekre a közösségi programokra, az együtt munkálkodásra. Papp László hangsúlyozta, hogy a közösségi kerteket most egy közösségi gyümölcsös kialakítása követi, s az önkormányzat szeretne a jövőben a város más pontjain is ilyen gyümölcsöskerteket létrehozni – így például lakótelepeken, vagy éppen abszolút belvárosi környezetben, a Petőfi tér egy részén néhány gyümölcsfát ültetni.

Debrecen első közösségi gyümölcsöskertjében 90 darab szabadgyökeres és 20 darab konténeres, hagyományos magyar fajtájú alma-, körte-, cseresznye-, barack- és szilvafát, valamint 100 darab bogyós gyümölcsű cserjét (ribizli, szeder, áfonya, josta) ültettek el. A meglévő közösségi kertekhez hasonlóan a terület kerítéssel körülhatárolt, vízvételi hellyel ellátott, közösségi térként is funkcionáló burkolt felülettel került kialakításra, melyen padokat, szerszámtároló házat, ivókutat is elhelyezett a város.

Közösségi gyümölcsös Józsán

A polgármester bízik abban, hogy a józsaiak – például a kertbarát kör tagjai – fognak majd erre a kertre vigyázni, s aktívan bekapcsolódnak ennek a kis gyümölcsösnek a gondozásába, amelynek szakszerű ápolásáról egyébként alapvetően a város fog gondoskodni, mint ahogyan a többi leendő közösségi gyümölcsöskert fenntartásában is meghatározó szerepet fog vállalni.  – Teljen jó kedvük a józsaiaknak ebben a gyümölcsöskertben! – kívánta Papp László.

Balázs Ákos alpolgármester elmondta, hogy a város Zöld Kódexe 50 intézkedést tartalmaz. Az ezekről szóló lakossági szavazáson a debreceniek nagyon sok vokssal támogatták a faültetések folytatásának tervét. Az Ültessünk 10 ezer fát Debrecenben! program keretében hamarosan a földbe kerül a tízezredik fa a városban. A Zöld Kódex célkitűzései között újabb tízezer fa elültetése szerepel, köztük a közösségi gyümölcsöskertek gyümölcsfáival, a „Városi gyümölcsöskert” programmal. Balázs Ákos hangsúlyozta, hogy a közösségi kertek nagyon jól működnek – közülük a vénkerti Az ország legszebb közösségi konyhakertje díjat is kiérdemelte. Majd arról beszélt, hogy a józsaiak szeretnek összefogni a jó ügyek mentén. Így született meg a grund ötlete, s mellette a közösségi gyümölcsöskert ötlete is. Az alpolgármester kiemelte, hogy Józsán a Zöld Kódex számos intézkedése megvalósul, hiszen a Környezeti Ellenőrző Rendszer 2 mérőállomása is itt kap helyet, valamint folytatják a zöld folyosók kialakítását a Tócó mentén és a véderdősítéseket a mezőgazdaságból származó szálló por ellen. – A közösségi kertek közösség- és szemléletformáló műhelyként működnek és megmutatják közösségeink összefogásának erejét. Jelenleg is itt van velünk számos józsai civil szervezet; a Józsai Kertbarát Kör, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület és a következő generáció is: a Zöld Szentgyörgy Kör. Ez a kert egyben egy újabb együttműködési forma kerete is a város és az egyetem között, hiszen a közösségi gyümölcsös kertészei számára tanfolyamot, előadásokat fognak tartani a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Kertészeti Intézete szakemberei, valamint a Zöld Munkacsoport számos tagja – mondta Balázs Ákos. A józsai közösségi gyümölcsöskert leendő kertészei számára a jelentkezési felhívást az alpolgármester Facebook-oldalán lehet majd megtalálni.

Közösségi gyümölcsös Józsán

Zsiláné André Anikó, a Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Kertészettudományi Intézete tanszéki mérnöke arról ejtett szót hogy a Debreceni Egyetem hogyan kapcsolódik ehhez a kezdeményezéshez. Először is Gonda István volt tanszék-, illetve intézetvezető szavait idézte, melyek szerint: mindenki kertész lesz, csak nem mindegy, hogy mikor.  Ahogy telik az idő, egyre többen jönnek rá arra, hogy ez milyen csodálatos foglalatosság. Milyen csodálatos az, hogy egy magból növény, egy pálcából gyümölcsöt termő fa lesz. A Kertészettudományi Intézet két évvel ezelőtt indított egy olyan programot, melynek keretében megpróbálják az embereknek megtanítani a kertészkedés csínját-bínját. Gyümölcsmetszési, palántanevelő tanfolyamokat tartanak, s ismereteket adnak át a díszkertek kialakításáról és fenntartásáról. Az egyetem szakemberei a józsai gyümölcsöskertben is tartanak majd ismeretbővítő – többek közt a növényvédelem témájával foglalkozó – tanfolyamokat, előadásokat.

Szentpéteri-Nagy Veronika, a Zöld Munkacsoport tagja arról beszélt, hogy a városban már meglévő közösségi kertekben annyian szeretnének „gazdák” lenni, hogy várólisták is kialakultak, a Tócóskertben pedig új ágyásokat is ki kellett alakítani. Mindenütt más a kertek körül kialakuló csoportok szellemisége, de józsán azáltal is eltérő lesz, hogy itt nem zöldségeskertről, hanem gyümölcsösről van szó. Fontos, hogy ebbe a kertbe magyar fajták kerültek, kerülnek, s Szentpéteri-Nagy Veronika mint kertészmérnök abban bízik, hogy az ökológiai szemléletmódot is szem előtt fogják tartani az itteni kertészek. Azt is kiemelte, hogy a már meglévő közösségi kertek körül valóban közösségek alakultak ki, összeköti az embereket a zöld szemléletmód, zajlik a tudásátadás a fiatalok és az idősebb generációk között. S aki gyümölcsösben gondolkodik, az bízik a jövőben.

Dombi Tibor, korábbi válogatott labdarúgó, a DVSC egykori futballistája saját példájával is igazolta annak a véleménynek az igazságát, hogy ahogyan egyre idősebb lesz az ember, egyre szívesebben foglalkozik a kertészkedéssel. S míg gyerekként inkább csak fogyasztotta a gyümölcsöket, most arra is gondja van, hogy azok meg is teremjenek.

Juráskó Róbert, a Józsai Település- és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke a kert közösségépítő erejét emelte ki. Mint mondta, nagyapja, édesapja is nagy gyümölcstermelő volt, s ő gyerekként szeretett velük együtt tevékenykedni a kertben. S ezeket az emlékeket az ember nem felejti el. Azt kívánta azoknak a közösségeknek, melyek a józsai közösségi gyümölcsöskertben fognak tevékenykedni, hogy éljék át azokat a pozitív élményeket, melyek akár egy életre meghatározhatják viszonyulásukat a kertészkedéshez. S hasznosítsák saját kiskertjükben is azokat az ismereteket, melyeket majd itt elsajátítanak.

Fotó: debrecen.hu