Múzeumok éjszakája – Több száz gyerek vesz részt a debreceni programokon

Kultúra

Több ezren sétálnak Debrecen múzeumi negyedében a Múzeumok éjszakája hat helyszíne között, s feltűnően sok, több száz gyerek kereste fel a késő esti órákig a programokat – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere a városi múzeum és a református egyház példaszerű együttműködéséről beszélt a Déri Múzeum előtt tartott hivatalos megnyitón, s emlékeztetett rá, hogy a cívisvárosban 12. alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját.

Fekete Károly tiszántúli református püspök utalt az idei rendezvény országos, élő Erdély tematikájára, s kiemelte, Debrecen ezer szállal kapcsolódik Erdélyhez.
Erdély sokat adott Debrecennek, de Debrecen is Erdélynek, mivel a Református Kollégiumban tanult diákok később komoly egyházi és világi vezetők lettek Erdélyben – mondta a püspök.

“Ez a gyönyörű terem templommá változik” – ezt már a Déri Múzeum Munkácsy termében mondta Fekete Károly, ahol a Krisztus-trilógiáról tartott tárlatvezetést.

Több mint százan zsúfolódtak be erre az eseményre a terembe, és hallgatták a püspök okfejtését arról a Munkácsy Mihályról, aki “nem a vallásosságáról volt híres”. Ugyanakkor saját élete vezette el a keresztúthoz, s ábrázolta Krisztust, de benne “nem a megváltó, hanem az emberi hős izgatta”.

A Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című képeket ezért nem a feltámadott Krisztus megörökítése követte, hanem az Ecce homo, Íme az ember ábrázolása – mondta Fekete Károly.

A debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulója alkalmából a Déri Múzeumban rendezett Várad kincsei című tárlaton Bosák Nándor debreceni-nyíregyházi megyéspüspök felidézte: 300 évvel ezelőtt 168 év után térhettek vissza a katolikusok Debrecenbe.

Akkor 17 elpusztult templom tégláiból épült fel a debreceni Szent Anna Székesegyház, amire csak most jöttek rá, amikor a székesegyház felújításakor a vakolat alatt megtalálták a több száz éves, ma is szilárdan álló téglákat – avatta be nagyszámú hallgatóságát az évszázados titokba Bosák Nándor.

A helyi Medgyessy Ferencz Emlékmúzeumban a névadó új állandó kiállításán Kövét József szobrászművész kalauzolta az érdeklődőket, a Modem kortárs galériában egy készülő kiállítás kulisszatitkaiba pillanthattak be a látogatók, a Református Nagytemplomban felmehettek a nyugati torony kilátójába, illetve a templom felújítása során kialakított, a két tornyot összekötő panorámarámpára, a Református Kollégiumban pedig az állandó kiállítások mellett a református gimnázium természettudományi gyűjteményét is megnyitották a látogatók előtt.

A kollégium Oratóriumában eközben Kobzos Kiss Tamás énekelt verseket mutatott be hallgatóságának, egyebek mellett azt, amelyben Petőfi Sándor az Arany János írta dallamokkal egy hajdúböszörményi történet örökített meg, nevezetesen “hogyan hagyott ott csapot-papot Csokonai Vitéz Mihály”.

A Múzeumok éjszakáján a gyerekek nemcsak a nekik szervezett múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt, hanem szüleikkel együtt látogatták végéig az érdekes kiállításokat, s a szülők magyaráztak nekik a látottakról, őseink életéről, hagyományainkról.
Éjszaka tüzek lobbantak Debrecen múzeumi negyedében: a Szent Iván-éji máglya fényében kígyóznak a sorok a Déri Múzeum, a Modem, a Medgyessy Emlékmúzeum, a Református Kollégium és a Református Nagytemplom bejáratánál.