George Sand és a művésszé válás története

Kultúra

Adélaïde Pralon, a fiatal francia drámaíró, rendező és műfordító harmadszorra tért vissza Debrecenbe, a Csokonai Színházba. Előbb a Képzeletbeli operett és az Imígyen szóla Louis de Funès című előadások rendezőasszisztense és társrendezője volt Valère Novarina oldalán, majd idén egy különleges projektbe fogott a színház két színésznőjével, Varga Klárival és Szakács Hajnalkával. Ha álom az élet címmel a 19. századi írónő, George Sand életét és művészetét idézik meg egy zenés fantáziajátékkal. A szabadságvágyáról, bátor döntéseiről ismert, a társadalmi konvenciókkal nem törődő sokoldalú alkotóművész élete éppoly színes, kalandos és merész volt, mint a regényei.

Az előadás próbái nyáron kezdődtek. „Miután két kalandban már részt vettem a Csokonai Színházban a kortárs művész, Valère Novarina írásaival kapcsolatban, hatalmas örömmel térek vissza Debrecenbe egy olyan projekt kedvéért, amely a korábbiaktól teljesen különbözik”- fogalmazott a rendező. „Egy évre belevetettem magam George Sand hatalmas életművébe. Az önéletrajzi írásaival (naplók, útirajzok, memoárok, levelek) kezdtem, aztán választottam néhány regényt (Indiana, Lélia, Consuelo) és persze felfedeztem a színműveit, amiket senki nem ismer, pedig nagyon viccesek. Egy mélységesen emberi nőt ismertem meg, aki a könyveiben teljesen kiadja magát, aki mindennel együtt, szégyen és büszkeség nélkül vállalja azt, aki, aki kigúnyolja a közvéleményt, aki nem akar megnyerni magának senkit, viszont folyamatosan kutatja a létezését, a helyét, az élete értelmét. Volt róla a fejemben egy homályos kép, egy erős, érinthetetlen, tekintélyt parancsoló alak, és aztán megismertem egy valódi nőt, egy bátor és törékeny, magabiztos és bizonytalan, úttörő és anyáskodó nőt, egy filozófust és költőt. Egy irodalmi nagyságokkal (Hugo, Balzac, Zola, Faubert stb.) teli évszázad közepén árad belőle a szabadság, az egyszerűség, a tiszta levegő.”

A főszerepekben Szakács Hajnalka és Varga Klári látható. A díszletterveket Mathieu Lorry-Dupuy készítette, a jelmeztervező Mészáros Zsófia. A darab bemutatója 2017. szeptember 29-én lesz a Horváth Árpád Stúdiószínházban.