Versműhely, tárlatvezetés Tobreluts-cal és előadás Csinszkáról

Kultúra

Az írással kísérletező, kortárs irodalom iránt érdeklődő fiatalokat ismét ingyenes Versműhelyre várják január 25-én (csütörtök) 18 órától a Zöld kilincsben, ezt követően pedig 20 órától a jelenkori orosz képzőművészet meghatározó szereplője, Olga Tobreluts tart zseblámpás tárlatvezetést Kónya Ábel kurátorral közösen a Tobreluts – Mitológia újratöltve című kiállításon.A Csinszka, a halandó múzsa című könyv példányai már kaphatóak a Zöld kilincs művészeti kávézóban, ahol január 26-án (péntek) 17 órától a szerző, Rockenbauer Zoltán tart előadást a legnagyobb magyar múzsáról, majd dedikálja a kötet példányait.

2018. január 25. (csütörtök), 18 óra
Itt az év első versworkshopja

Folytatódik a Versműhely a Zöld kilincs művészeti kávézóban. A programra olyan fiatalokat várunk, akik érdeklődnek a kortárs irodalom iránt, szeretik a verseket, esetleg már írnak is, és szívesen osztják meg szövegeiket másokkal, hogy fejlődhessenek, később pedig publikálhassanak. A beszélgetés során kiderül, mi mindent érdemes olvasni, milyen folyóiratokban lehet és ajánlott megjelenni, illetve idővel hogyan is lesz könyv a versekből.

A január 25-én (csütörtök) 18 órakor kezdődő műhelyt Áfra
János költő-szerkesztő vezeti. A belépés ingyenes.

2018. január 25. (csütörtök), 20 óra
Tárlatvezetés Olga Tobreluts részvételével

A hat különálló ciklust bemutató térben megférnek egymás mellett az antik szépségideált
megtestesítő alakokat és korunk ikonjainak (pl. Madonna, Elvis Presley) arcait egybemontírozó digitális grafikák, a háromdimenziós, mozgásunkra átalakuló, jelentésükben túlterhelt motívumok (pl. szöges szív, dollár jel), valamint a kortárs vizualitást alapvetően meghatározó grafikai programok effektusaira építő, időnként nonfiguratív formanyelvű festmények.

A Tobreluts – Mitológia újratöltve című kiállításon Kónya Ábel kurátor és Olga Tobreluts képzőművész tartanak zseblámpás tárlatvezetést január 25-én (csütörtök) 20 órától. Az esemény egyedi alkalmat kínál a klasszikus szépségeszményt és az absztrakció kérdésfelvetéseit mélyrehatóan vizsgáló munkák megértésére.
Belépő: 400 / 200 Ft.

2018. január 26. (péntek), 17 óra
Csinszka, a halandó múzsa – könyvbemutató

Boncza Berta, vagy ahogy mindenki ismeri, Csinszka a magyar irodalom történetének legismertebb múzsája. Ady Endre kései költészetének inspirálója a költő halála után Babits Mihály szerelme lett, majd feleségül ment a korszak egyik legjelentősebb magyar festőművészéhez, Márffy Ödönhöz – ez utóbbi életszakaszra helyezte a hangsúlyt A másik Csinszka című 2010-es tárlatunk, amelynek Rockenbauer Zoltán volt a kurátora. A művészettörténész ezúttal a Csinszka, a halandó múzsa című kötetének új kiadását mutatja be szemléletes prezentációval a Zöld kilincs művészeti kávézóban

2018. január 26-án (péntek) 17 órakor.

„Ez a történet temetéstől temetésig tart: Ady ravatalától Csinszka koporsójáig.
Az előzményekkel és az utózöngékkel csak annyiban foglalkozom, amennyiben ez feltétlenül szükséges. Nem mesélek el tehát mindent elölről. Boncza Berta személyisége, férfiakra gyakorolt varázsa a maga sokrétűségében nem érthető meg élettörténetének második fele nélkül. A Csinszka-aktát azonban még most sem lehet lezárni. Az első kiadás megjelenése óta sok minden került nyilvánosságra fiókok és archívumok mélyéről.” (Rockenbauer Zoltán)
A belépés ingyenes.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.