Egyedülálló herendiporcelán-kiállítás Győrben

Kultúra

Csaknem négyszáz, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. azon a kiállításon, amely pénteken nyílik meg a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában – közölték a szervezők az MTI-vel.

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Herend ölelésében című tárlaton először lesznek láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai.

Hozzátette, hogy a kiállított tárgyak négy teremben kapnak helyet. Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal lesz látható.

Cseh Sándor a kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák közül kiemelt egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztálat, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányért, egy pate sur pate technikával készült 20. század eleji vázát, valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porszórót is.

Az igazgató hozzátette, hogy az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetőek lesznek a március 8-ig mindennap látogatható tárlaton.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.