A karikagyűrű is legyen magyaros egy magyar esküvőn

Kultúra

Egy esküvő szervezésekor rengeteg dologra kell odafigyelni, a ruha és a kiegészítők kiválasztásakor pedig arra is, hogy azok összepasszoljanak. Így tehát, ha valaki magyaros esküvőt tervez, akkor a legfontosabb kellék, a karikagyűrű is legyen magyaros.

Eljegyzési gyűrű vagy karikagyűrű?

A ma is ismert eljegyzési és jegygyűrű viselési normák Magyarországon a 19. század eleje óta léteznek. Valójában már jóval korábban, a honfoglalás előtti időkből is vannak bizonyítékok, hogy gyűrűféléket hordtak az ujjaikon a szerelmes párok. 

A fiatal pár férfi tagja egy eljegyzési gyűrűvel kéri meg kedvese kezét ma, amely többnyire egy egyköves gyűrű, de teret hódított már sokféle változata így a modern korban. 

Az esküvői ceremóniára szánt, majd egész életükben viselt karikagyűrűt az összetartozásuk jeleként, együtt választják ki. Aki szereti a hagyományokat, annak valószínűleg egy különleges esküvője lesz magyaros motívumok visszaköszönésével, így gondoljunk arra, hogy nőknél a ruha, a fejdísz vagy férfiaknál az öltöny, az esküvői kitűző mellett a karikagyűrű is lehet magyaros.

A karikagyűrű is legyen magyaros

A karikagyűrű elengedhetetlen ékszer, amelyet a pár mindkét tagja szerelmük zálogaként minden nap, hosszú-hosszú – és remélhetőleg boldog – éveken át hordani fog, ezért a kiválasztását alaposan át kell gondolni. A végtelen szerelem jelképe a karika, melybe az örökké szót vagy néha a pár monogramját, az esküvő dátumát is belevésik.

A magyaros karikagyűrűk a Hagyományőrző Boltban éppúgy megtalálhatóak, mint a hozzájuk illő gyűrűpárna, de akár a teljes esküvőhöz szükséges ruhákat, kellékeket kiválaszthatjuk egy helyen.

Ezek a magyar ékszerek ezüstből készülnek magyaros motívumokkal, melyek közül a legkedveltebb a tulipán díszítőelem. Ha népi minta mellett döntenétek, akkor a kínálatban fellelhetőek a matyó motívummal készült karikagyűrűk. 

A véset, a magyaros karikagyűrűk esetében e kínálatból választva még különlegesebb, értékesebb lehet, hiszen a felirat a régi székely-magyar rovásírással készül akár a belső oldalára, akár a külsőre szeretnétek.

A karikagyűrű viselésének hagyománya

A mai világban ugyan már sokkal inkább a kényelmes viselés, a praktikum, ami számít abban a kérdésben, hogy melyik kezünkön hordjuk a karikagyűrűt. Régen azonban ez nem így volt. 

A magyar hagyományok szerint, amikor a fiú megkéri a lány kezét egy eljegyzési gyűrűvel, azt a bal kezének gyűrűs ujjára húzza. Az esküvői ceremónián a karikagyűrűt egymás ujjára húzzák fel a párok, amely a jobb kéz gyűrűsujja. A házasságkötést követően pedig emellé kerül át az eljegyzési ajándék.

Érdekesség, hogy miért a gyűrűsujj a kulcsa ennek a szertartásnak, szokásnak. A hiedelmek szerint a bal kéz negyedik ujja van ugyanis a legközvetlenebb összeköttetésben a szívvel, ezért alkalmas a feltétlen szeretet, a gyűrű által közvetített örök szerelem közvetítésére.