Vad nyomozók – Őrült utazásra hív a Radnóti Színház új kísérleti produkciója

Kultúra

Egy őrült utazásra invitálja a nézőket a Radnóti Színház most induló évadának első premierje, a Vad nyomozók, amelyet keddtől láthat a közönség a Radnóti Tesla Laborban.

Roberto Bolano azonos című regényéből Kelemen Kristóf készített színpadi adaptációt, és rendezőként is jegyzi az előadást.

“Az életrajzi elemeket és zabolátlan fantáziavilágot ötvöző történetben egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk bele, amelyből a szerelem és a költészet, a bulik és manifesztumok, a szexuális kalandok és az irodalmi reformtörekvések sodrásában egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű utazás bomlik ki” – olvasható a Radnóti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a szerző a regényt generációjához írt szerelmes levélnek nevezte.

A történet szerint az új formákat kereső, zsigeri realista költészeti mozgalom két ifjú alapítója egy tinédzser fiúval és egy menekülő prostituálttal elindul a Sonora-sivatagba, hogy felkutassa a rejtélyes módon eltűnt forradalmár költőnőt, a nagy szellemi elődöt. A tikkasztó meleg, az erőszak és a pusztulás tájain folytatott közös nyomozás során megváltást keresnek, de leginkább önmagukkal, saját korlátaikkal szembesülnek.

A közleményben kiemelik, hogy a Radnóti Tesla Labor az innovatív színházi műhelymunka terepe, és ennek szellemében készült a Vad nyomozók is. Kelemen Kristóf, aki korábban a Trafóban mutatott be több sikeres előadást, most a Radnóti társulatával Bolano monumentális regényét vette alapul ahhoz a színházi kalandhoz, amelyben az alkotók saját generációjukról, világvége-hangulatról és szenvedélyes élni akarásról vallanak olykor szórakoztató, olykor drámai jelenetekben, őrült karakterekkel, játékosan kísérletezve. Mindezt a rendező által forgatott filmbejátszások gazdagítják, amelyek a regény korára jellemző, híres performance-okat is megidéznek. Az egyik felvételen például Kováts Adél tol el egy jégtömböt a nyári forróságban a Margit-hídtól a Tesla Laborig.

Az előadáshoz Hecker Péter festő készített plakátot, amellyel egy új hagyományt szeretnének elindítani a Radnótiban. Az idei évadtól képzőművészeket szólítanak meg, hogy a bemutatókhoz tervezzenek a darabokról szóló egyedi plakát-műalkotásokat.

A Vad nyomozók című előadásban Baki Dániel, Porogi Ádám, Gáspár Sándor, Sodró Eliza, Sipos László Márk, Mészáros Blanka, Pál András és Rusznák András szerepel. A regényt Kertes Gábor fordította, az előadás dramaturgja Sándor Júlia, a látvány Schnábel Zita, a zene Márton Péter (Prell) munkája.

 

MTI