Kihirdették a Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait

Kultúra

Kihirdették szerdán a harmadik alkalommal kiírt Magyarország 365 fotópályázat idei díjazottjait, a neves szakemberekből álló zsűritől 15 pályázó kapott díjat.

“Az idei pályázatra minden korábbinál több, közel 37 ezer pályamű érkezett, amely bizonyíték arra, hogy a járvány nehéz időszaka sem törte derékba a kezdeményezés erejét” – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az Eiffel Műhelyházban tartott díjátadón.

A következő hónapokban a tervek szerint az alkotásokat több helyen is bemutatják a nyilvánosságnak. Még ebben a hónapban elindul a válogatott fotókat tartalmazó kiállítás a pesti belvárosi Duna-parton – tette hozzá az államtitkár.

A pályázatra egyedi képekkel vagy sorozatokkal lehetett jelentkezni három – természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek – kategóriában. A szakmai zsűri minden kategóriában három díjat osztott ki. Az első helyezettek 1 millió forintos, a második helyezettek 500 ezer forintos, a harmadik helyezettek 300 ezer forintos díjazásban részesülnek.

A zsűri elnöke idén Kaiser Ottó fotográfus volt, tagjai Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus; Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; Potyó Imre környezetkutató, a 2020-as pályázat díjazottja, 2018-ban és 2020-ban az év természetfotósa; valamint Szecsődi Balázs fotográfus.

A szakmai zsűri döntése alapján a természet és táj kategória első helyezettje Lőrincz Ákos Ködhatár, második helyezettje Esteban Sanchez Tejivó című képe lett, harmadik helyezést ért el Daróczi Csaba Szélhajtó küszök című sorozata. Közönségdíjat kapott Kiss Márton Start című fotójáért. A Magyar Természetjáró Szövetség különdíját Makovics Kornél Viharvadászat című sorozata kapta.

Épített és tárgyi örökség kategóriában a zsűri első díját Kovásznai Balázs Több millió év egy képen, a második díjat Horváth Zsolt Megyeri híd című képe, harmadikat pedig Németh Gyula László Tópark című sorozata kapta. Közönségdíjat nyert Rizsavi Tamás Budapesti metró című alkotása. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Bella László A magányos kápolna című képe kapta.

Életképek kategóriában a zsűri első helyezettje Kerekes M. István lett Egy verseny margójára című képével, a második Dusha Béla Tisztelgés a tudósnak, a harmadik pedig Szmolanka Leszja Nekem a Balaton című képével. A közönségdíjat Papdi Balázs Hőlégballonok Szegeden és környékén című fotója nyerte el. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének különdíját Zsoldos Alexandra Az igen után, az Operaház különdíját Kerekes M. István Start című fotója kapta.

A beérkezett pályaművek közül kiválasztott 60 legjobb alkotást szerdától december 22-ig megtekinthetik az érdeklődők az Eiffel Műhelyházban.

 

MTI

pixabay