Ebből mindenki erőt meríthet – bemutatták Debrecenben a Traumáinkon innen és túl című dokumentumfilmet

Kultúra

Skrabski Fruzsina Traumáinkon innen és túl című dokumentumfilmjét láthattuk szombat este a 6. Magyar Filmszüret apropójából az Apolló mozi műsorán. A vetítés végén a közönség találkozhatott a film egyik főhősével, Tóth Zsé Ferenccel, a debreceni Tündérkör Alapítvány vezetőjével.

A dokumentumfilmben igaz történeteket ismerhetünk meg, igazi hús-vér emberekről. A film főhősei között ismert közéleti szereplőket is találunk, és akad olyan is, akivel Debrecen utcáin is összefuthatunk. Közöttünk élnek, és ebben a filmben a nyilvánosság elé álltak, őszintén, már-már szívfacsaróan beszéltek azokról a traumákról, amik velük történtek.

Többek között megszólal Szabó Borbála író, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Bagi Iván humorista, Dani Éva esetmenedzser, Dunai Attila HR-filozófus és csapatépítő, valamint nem utolsósorban Tóth Zsé Ferenc, a Tündérkör Alapítvány vezetője.

Óriási elismerést kapott a debreceni hőst is bemutató magyar dokumentumfilm

A történeteket hallgatva nem tudjuk eldönteni, hogy melyik főhős életútja volt a nehezebb. Aki nevelőintézetben töltötte a gyermekkorát? Aki nevelőszülőktől nevelőszülőkig járt? Akit az anyja lopni tanított? Vagy aki éhezett, fázott és a börtönt is megjárta? Nem is tisztünk ebben állást foglalni. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy megnézzük a filmet, erőt merítve a főhősök életéből és abból a pozitív életszemléletből, amit átadnak, ezáltal segítve akár magunkon, vagy azokon az embereken, akiknek nehezebb sors jutott.

A filmvetítés után közönségtalálkozón válaszolt a felmerülő kérdésekre Tóth Zsé Ferenc, aki őszintén mesélt az életéről, a Tündérkör Alapítvány munkásságáról, azokról a családokról, akiknek segített, és azokról is, akik a segítségnyújtást követően jobb életre találtak. Annak is szemtanúi lehettünk, hogy Ferenc megkapta Novák Antóniától, a Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány elnökétől a „Kiemelt példamutatásért a társadalmi szerepvállalásért” járó elismerő címet.

Aki teheti, nézze meg a filmet a főhősök, a megszólaló neves pszichológusok, pszichiáterek miatt, és legfőképpen azért, hogy bármilyen helyzet is adódik az életben, soha nem szabad feladni.

– Rontó Judyt –