Múzeumok éjszakája – Az irodalom peremvidékein kalandozhatnak a látogatók a PIM-ben

Kultúra

 A Petőfi Irodalmi Múzeumban az új Petőfi-tárlat ihlette a Múzeumok éjszakája idei programjait, amelyeken az irodalom olyan peremvidékeire kalandozhatnak el a látogatók, mint a lektűr, a horror vagy a kalandregény zsánere.

A szombati programok alapötletét az intézmény új Petőfi-tárlata adta, amely az életrajz helyett a Petőfi-szövegekre fókuszál és új értelmezési utakat nyit egy bátran kísérletező, időnként szélsőségekbe csapó, határokat feszegető, sokszínű életmű felé – közölte a PIM kedden az MTI-vel.

Mint írták, az intézmény pop-up kiállításán 18 órától először és talán utoljára lesznek láthatók a gyűjtemény legkülönösebb darabjai, lehetőség nyílik irodalmi bestiárium nyomtatására az eredeti Landerer-nyomdagéppel vagy Petőfi gondolatvilágát mémek formájában újragondolni.

A Momentán Társulat 17 órától a Díszteremben mutat improvizációs értelmezési lehetőségeket a Petőfi-életműre, előtte 16 órától a PIM udvarban Wunderlich József és Vecsei H. Miklós előadásában az ifjú Petőfi és Arany János barátságába tekinthetnek be a nézők.

Az állandó és időszaki kiállításokban mások mellett Réz András filmesztéta, műfordító, forgatókönyvíró (Költő lenni vagy nem lenni – Kiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára), Müller Péter Sziámi énekes, dalszerző (Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80), Kukorelly Endre költő, író (Mindenek ellenére föld – Nemes Nagy Ágnes tájképei), Hevesi Krisztina szexuálpszichológus (A létezés botránya – Hajnóczy Péter és Nádas Péter írói világaiban), Beck Zoltán és Szűcs Krisztián énekes, dalszerző párosa (Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80) vezeti körbe a közönséget.

A zenei koncertek is széles spektrumon mozognak: az udvaron a Jazzbois zenekar 18 órától hip hop-os dzsesszdallamokkal tölti meg a teret, 20 órától a Beck-Szűcs duó Másnap című lemezbemutató koncertje lesz hallható, mintegy Cseh Tamás és Csengey Dénes lemezének “folytatásaként”, majd 22 órától a Pulp Fiction Petőfi című előadáson a költő legismertebb versei filmes zsánerműfajokban hangzanak el Kovács Kata Milla és Svajcsik Kristóf feldolgozásában.

A palota aulájában 23 órától ismert és kevésbé ismert Petőfi-versek szólalnak meg, lebegős, elvarázsolt hangulatban, Dj Metha összeállításában. Ezen kívül lesz még újrahasznosító workshop (17 órától a Lotz teremben) és múzeumközi kóborlás is. Utóbbin 16 órától a 19. század közepének terei, találkozásai, városi jelenetei az Evangélikus Országos Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi darabjain, polgárok és nemesek írásban megőrződött beszámolóin, illetve Petőfi versein, prózáján, levelein keresztül elevenednek meg.

Lesz továbbá késő esti borzongás a kerti moziban a magyar filmgyártás első fantasztikus-bűnügyi filmdrámájával (22 óra 30 perctől), Milbacher Róbert és Réz András beszélgetéséből (19 óra 30 perctől) pedig az is kiderül, magasirodalom-e a zsáner.

(MTI)