Zenés esték a Nagyerdőn

Még tartanak a Zenés esték a Nagyerdőn

Kultúra

A 2023. július 12-24. között zajló 22. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Zenés esték a Nagyerdőn címet viselő hangverseny-sorozatában már több előadást is hallhatott a debreceni közönség.

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat idén az eddiginél is színesebb koncertekkel várja az érdeklődőket nyolc napon át a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében. A 22. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretein belül zajló rendezvényen hazai és nemzetközi művészek tartanak ingyenes koncerteket.

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozatot a Gordonka Gála nyitotta meg csütörtökön. Egy különleges vendég, a Dél-Olaszországból származó gordonkaművész, a számos díjat nyert, nemzetközileg keresett szólista Roberto Trainini előadásában hallgathatta meg a közönség Antonín Dvořák: Klid című darabját, Alfredo Casella: No. 2-es szonátáját, Johannes Brahms: F-dúr szonátáját. Zongorán közreműködött az ugyancsak olasz származású Stella Pontoriero, akivel öt éve játszanak már együtt.

A pénteki Ének és Zongora Gálával folytatódott a sorozat. A korábbi évekből is ismerős művészek Bátori Éva és Farkas Gábor léptek színpadra. Bátori Éva a Magyar Állami Operaház kinevezett énekmestere, a Petrovics Emil emlékére életre hívott Kortárs Zenei énekverseny megálmodója.

A hangverseny másik felének szólistája Farkas Gábor generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, több rangos nemzetközi verseny győztese. Tehetségét, munkáságát a Magyar Állam Liszt-és Junior Prima díjjal ismerte el. A koncert nyitó darabjaként Csemiczky Miklós Dalok az így írtok Ti sorozatból hangzott el Bátori Éva előadásában, közreműködött Kozma Dávid zongorán.

Farkas Gábor
Farkas Gábor

Farkas Gábor több stíluskorszakból válogatta össze műsorát, megszólaltak J. S. Bach–Petri Egon: „Schafe können sicher weiden” – ária a Vadászkantátából, Liszt Ferenc: A Villa d’Este szökőkútjai, Claude Debussy: Tükröződések a vízen, Maurice Ravel: Jeux d’eau, Johann Strauss–Alfred Grünfeld: Bécsi este – koncertparafrázis című művei, a ráadás számok között pedig a fellépő művész saját átirata is helyet kapott.

A szombati Rézfúvós és Zongora Gálát Georg Friedrich Händel f-moll koncertjével nyitotta meg Fejér András Liszt-díjas harsonaművész, aki a korábbi években több kurzust tartott már a debreceni Nyári Akadémián, közreműködött Richter Edit zongoraművész. Jean Francaix Szonatináját Horváth Bence trombitaművész, a Magyar Állami Operaház első trombitása, a DE Zeneművészeti Kar trombita tanára és Váradi Judit zongoraművész, az Akadémia művészeti igazgatója vitte színpadra. Ezt követte Kovalcsik András kürtművész szólójátéka, Sigurd Berge: Horn-Lokk című modern darabjának előadásával. Az est rézfúvós szakaszát Kovács Zoltán Kettősverseny trombitára és harsonára című műve zárta.

Rézfúvós és Zongora Gála
Rézfúvós és Zongora Gála

A szerző az előadók kérésére készítette el a zenekari kíséret zongoraváltozatát, amely most hangzott el először. Az előadásban Horváth Bence trombitaművész és Fejér András harsonaművész partnere Váradi Judit zongoraművész volt.

Az est szólózongoristája Giovanni Bertolazzi volt. Az olasz művész, legjelentősebb eredménye a 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen elért második helyezés, és az öt különdíj, amit ezen a versenyen megszerzett. Ennek apropóján kérte fel a szervező bizottság mesterkurzust tartani az idei Nyári Akadémián. Az ifjú tehetség Liszt Ferenc Dante- szonáta, Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen, Ernani-parafrázis, Recueillement és a 12. Magyar rapszódia című műveket játszotta el. A közönség szűnni nem akaró ünneplését Giovanni Bertolazzi még három ráadás számmal jutalmazta.

Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájára idén 19 országból 169 hallgató érkezett. 32 professzor segíti őket, hogy az akadémia végén boldog elégedettséggel, színesebb zenei tudással távozhassanak – emelte ki Váradi Judit, az Ifjú zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadámiájának művészeti igazgatója a hangversenysorozat nyitóeseményén – tájékoztatott az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának Szervezőirodája.

További programok:

2022. július 18. hétfő 19.00 óra
HEGEDŰ GÁLA / VIOLIN GALA
Zalai Antal – hegedű, Boda Balázs – zongora

2022. július 19. kedd 19.00 óra
HEGEDŰ és GORDONKA GÁLA / VIOLIN and CELLO GALA
Zs. Szabó Mária – hegedű, Tomasz Lisiecki – gordonka, Sarkady Katalin – zongora

2022. július 20. szerda 19.00 óra
SZAXOFON és ÜTŐHANGSZERES GÁLA / SAXOPHONE and PERCUSSION GALA
Nikita Zimin, Puskás Levente – szaxofon, Váradi Judit – zongora, Marc Strobel – ütőhangszerek, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája ütő mesterkurzusának hallgatói, valamint a SONUS ütőegyüttes hangversenye
Művészeti vezető: Szabó István

2022. július 21. csütörtök 19.00 óra
FAFÚVÓS GÁLA / WOODWIND GALA
Sanja Romić – oboa, Szatmári Zsolt – klarinét, ifj. Duffek Mihály – fagott, Böszörményi Judit, Richter Edit – zongora

2022. július 22. péntek 19.00 óra
ZONGORA GÁLA / PIANO GALA
Farkas Gábor zongora hangversenye

2022. július 23. szombat 14.00 óra
KORTÁRS ZENEI ÉNEKVERSENY
Petrovics Emil emlékére
VOCAL COMPETITION in memoriam Emil Petrovics

Korhelyleves, rozéfröccs, komédiások- ilyen volt a debreceni Csokonai Piknik