vörös hús

Ismét szállítható friss sertéshús Szerbiába

Ország

Több mint egy éves tárgyalássorozat eredményeként Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt – tette közzé honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szerbia – számos más országhoz hasonlóan – az afrikai sertéspestis (asp) tavaly áprilisi megjelenését követően zárta le piacát a magyar sertéstermékek előtt. Az exportot lehetővé tévő állategészségügyi bizonyítványról szeptember végén született megállapodás. Ennek értelmében ismét szállíthatnak az úgynevezett fertőzött területen kívül működő magyar vállalkozások friss húst Szerbiába. Egy hazai vállalkozás már jelezte szállítási szándékát, így várhatóan hamarosan elindul az első szállítmány – írták.

A szerb társhatósággal folytatódnak a tárgyalások annak érdekében, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre is. A magyar főállatorvos emellett több, úgynevezett harmadik országgal (például Dél-Korea, Japán) folytat egyeztetéseket hasonló kedvezmények elérése érdekében.

A közlemény kitér arra is, hogy a korábbi egyeztetések eredményeként Albánia, Georgia (Grúzia) és Hongkong egyáltalán nem vezetett be korlátozásokat, míg például Chile, Kanada, az USA, Macedónia, Montenegró, Szingapúr és Vietnám bizonyos területekre és termékkörökre korlátozta az intézkedéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.