Üzbég elnök és Orbán a karmelitában

Az üzbég elnök látogatásával megvolt az év sorakozója a Karmelitában

Ország

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.

A miniszterelnök a tárgyaláson kifejtette: Magyarország kiemelkedően fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra. Az együttműködés stratégiai fontosságú politikai, biztonsági, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt – mondta.

Elhangzott: Magyarország és Üzbegisztán között a gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan intenzív, mint jelenleg; ebben kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a Magyar-Üzbég Üzleti Tanácsnak. Szó volt arról is, hogy Magyarország a Stipendium Hungaricum program keretében tíz üzbég hallgatónak nukleáris területen egyéves képzést kíván nyújtani az országaink közötti energetikai és nukleáris együttműködés elősegítése érdekében.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Savkat Mirzijojev üzbég elnököt a Karmelita kolostornál 2022. október 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor elfogadta az üzbég elnök meghívását a Türk Államok Szervezetének novemberi szamarkandi csúcstalálkozójára.
A keddi tárgyalások során tizennégy megállapodást írtak alá egyebek mellett a Magyarország és az Üzbegisztán közötti stratégiai partnerség fejlesztéséről, valamint az igazságügy, a környezetvédelem, a sport és az agrárium területén tervezett együttműködésről.