4 szempont gyerekülés vásárlásához

Ország

Nem csak a felnőttek számára fontos az autózás alatt a rögzítés, a biztonsági öv használata. A gyerekek esetében ez mindinkább fontos, hiszen ha nem megfelelően vannak rögzítve az ülésbe, ha helytelenül vannak bekötve, vagy nem a megfelelő az ülés, nagyon komoly, sőt halálos baleset is lehet a következménye. A gyerekülések a biztonság és a védelem funkciójára lettek kitalálva, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük az általuk nyújtott funkciókkal, a méreteikkel és a típusaikkal is.

Hogyan válasszunk gyerekülést?

Íme néhány szempont, amit nem árt figyelembe venni.

1.   A gyermek életkora, súlya magassága

Amiből ki kell indulnunk, az alap a gyerek kora, súlya és magassága. A KRESZ szerint ugyanis az első ülésen a 12 évet betöltött és a 150 cm alatti gyermekek csak biztonsági gyerekülésben utazhatnak. A hátsó ülésen 135 cm testmagasság fölött elhagyható a gyerekülés, ha a gyereket a biztonsági övvel megfelelően tudják rögzíteni az ülésbe úgy, hogy se laza, se szoros ne legyen az öv, és a gyerek fejét jól támasztja az ülés.

Azért, hogy biztosan rögzíteni lehessen az ülést, ajánlott az Isofix-szel ellátott gyerekülés használata. Viszont azt tudni kell, hogy ahol a gyerek ül, ott a légzsákot sose hagyjuk bekapcsolva, mert baleset esetén fulladást okozhat.

2.   Mi az Isofix?

Az egész világon szabadalmaztatott autósülés rögzítési rendszer, amellyel a helytelen bekötés elkerülhető. Magas fokú biztonsággal és modernséggel társul, a 2006 után gyártott autókban megtalálható a bekötéshez szükséges kampó. Ha esetleg nincs ilyen kampó az autóban akkor 3 pontos biztonsági övvel is beköthető, ha nincs Isofix csatlakozás.

Speciálisan kialakított váza az ütközésből eredő energiák nagy részét elnyeli, a gyerekülés együtt mozog az autóval, mert a talp az autó karosszériájához rögzíti, balesetkor az öv stabillá teszi. Maga a rendszer az ISO 13216 szabványban egyesült, és az ilyen autósülések törésteszteken jobban teljesítenek, mint a sima ülések.

Caretero gyerekülések ára, amelyek mindegyike Isofixes biztosítású, a  Fullbaby webshopban típusonként megtalálható.

3.   Mit jelent az I-size megnevezés?

Az I-size egy gyerekülésre kialakított új szabvány, ahol a gyereket nem súly, hanem magasság alapján csoportosítják és ide tartozik az a szabály is, hogy a gyereket 15 hónapos koráig csak a menetiránynak háttal lehet bekötni. Továbbá még az is I-size szabvány, hogy oldalirányú, dinamikus ütközési tesztet is megkövetel a gyerekülést gyártóktól. Ráadásul az Európai Unió tagállamaiban csak a szigorú szabályoknak megfelelő, minőségileg jóváhagyott üléseket szabad gyártani, forgalmazni és használatba venni. A jóváhagyást az E betű és a forgalmazó ország száma jelöli.

4.   Az autósülések főbb csoportjai

  • 0 csoport: 0-10 kg, 0-13 kg
  • 1 csoport: 9-18 kg
  • 3 csoport: 15-36 kg

Összegezve

A gyermekek utazás közbeni rögzítése rendkívül fontos feladat. A szabvány szerinti rögzítési rendszer alkalmazása az Isofix, amelyhez a gyermek méreteinek megfelelő ülés választásával a biztonságos autózást teszi lehetővé a gyerekek számára. (x)