Több település önkéntesei gyakorlatoztak Hajdúszoboszlón

Rendőrség

A hajdúhadházi és hajdúnánási járási, valamint Hajdúhadház, Téglás, Hajdúnánás, Polgár, Görbeháza, Folyás, Újtikos és Tiszagyulaháza települési önkéntes mentőcsoportjainak továbbképzése és éves katasztrófavédelmi gyakorlata zajlott ma, a Hajdúszoboszlói Kiképző és Raktárbázison.
A már kora reggel megkezdődő és délutánig tartó felkészítés célja, a járási és települési önkéntes mentőcsoportok állományát alkalmassá tenni, az ár- és belvízi elöntés hatásai elleni védekezésre, valamint az elhárítás és a helyreállítás során jelentkező feladatok megismerése volt.

Az elméleti tréninget a TIVIZIG Polgári szakmérnökségének szakembere, a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Hajdúnánási Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szakemberei tartották. Az előadások során az önkéntesek a mozgósítási szabályzatot sajátíthatták el valamint katasztrófavédelmi és árvíz-védekezési ismereteket szerezhettek.

A mai tréning forgatókönyve szerint, a nagy mennyiségben leesett eső következtében a Tisza folyó vízszintje nagymértékben megemelkedett, ezért a Hajdúnánási járásban elsőfokú árvízvédelmi, míg a Hajdúhadházi járásban másodfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Előbbiben, homokzsákolással haladéktalanul meg kell kezdeni a védekezést, utóbbiban pedig több régi épület is kárt szenvedett. Itt az épületsérülések során követendő eljárásrend által előírt feladatokat kellett megkezdeni.

Az elméleti oktatás után az önkéntesek a gyakorlatba is átültették a korábban megszerzett tudást. Meg kellett kezdeniük a védekezést a településen és fel kellett, hogy készüljenek egy tartós, több napig tartó beavatkozásra is. Az önkéntesek homokzsákot töltöttek, nyúlgátat építettek, de szerepelt a feladatok között buzgár elfogás, valamint bordás gátmegtámasztás kiépítése, továbbá az épületsérülések során követendő komplex eljárásrend lépesei is. A gyakorlatot, az értékelést végzők, megfeleltre minősítették.

Rácz Máté, Katasztrófavédelem