Mozgalmas nyáron van túl a Tiszai, a Balatoni és a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság is

Rendőrség

Számos rendezvényt biztosítottak, de emellett jócskán szabtak ki büntetéseket is a szabálysértőkkel szemben. A nagy meleg a vízpart mellé csábította a fürdőzőket és a vízi sportok szerelmeseit, ám a nyaralók egy része még mindig nem kellő gondossággal vágott neki a vizeknek.

A Dunánál

Sok munkával és még több rendezvénnyel zárta a nyári szezont a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Az idegenforgalmi szempontból frekventált területeken a rendőrség a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal és más együttműködő szervezetekkel közösen szavatolta a közbiztonságot.

– Egész nyáron voltak idén is rendezvények, ami természetesen nagy figyelmet érdemel a részünkről is – ismertette elöljáróban Fülöp Tibor alezredes, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRK) rendészeti osztályvezetője. – Állandóak szinte a különböző evezős-, kajak-kenu versenyek. Ugyancsak népszerűek még a sárkányhajók, de az úgynevezett Sup deszkával is vízre szálltak néhány helyen. Összességében elmondható, hatalmas tömeg volt ezeken a rendezvényeken. Ilyenkor le kell zárni a versenyek területét, vagy el kell határolni a hajóforgalomtól. Hasonlóan komoly figyelmet és biztosítást igényelt a Duna-átúszás, amelyen 700-an indultak. A tömegverseny megrendezésének feltétele a megfelelő vízállás és időjárási, hőmérsékleti körülmények. Ezen inkább profik indulnak, de nagyon kell figyelni a versenyzőkre ettől függetlenül is. Más fesztiválok is „érintették” a folyót, például a Sziget vagy a Maccabi Európa Játékok. Ezeknél mind helytálltunk. A Duna menti táborokban is rendszeresen megfordultak a kollégák, és számos előadást tartottak a balesetek megelőzéséről és a biztonságos vízi közlekedésről.

– Elsődleges célunk idén is a balesetek, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése volt – emelte ki Csobay Balázs alezredes, a DVRK helyettes vezetője. – A tiltás és a visszatérő ellenőrzések ellenére mindig vannak olyanok, akik tiltott helyen próbálnak fürödni. A tartós hőség hatására rengetegen látogatnak el a partra, és hűtik le magukat. A rendőrség azonban nem győzi hangsúlyozni, hogy nemcsak jogszabálysértő, de számtalan veszélye van annak, ha valaki a tiltás ellenére fürdik. A sérülések és a halálesetek elkerülése, valamint a jogsértések megelőzése érdekében rendszeresen, visszatérően tartunk ellenőrzéseket, és kezdeményezünk intézkedést a fürdőzés szabályait megszegők ellen. Akik a tiltás ellenére fürödtek, szabálysértést követtek el, és a kollégák figyelmeztették őket, vagy bírságot szabtak ki. A helyszíni bírság mértéke 5–50 ezer forint lehet. Viszont ha hat hónapon belül ismét elkapunk valakit, hogy a tilosban fürdött, akkor 70 ezer forintra is büntethető. Amennyiben fel is jelentik a szabálysértőt, akár 150 ezer is lehet a büntetés. Fürdésnek számít az is, ha valaki matraccal megy be, vagy térdig gázol a vízbe.

– Félszáznál is több volt a vízből mentés. Sajnos sokan még mindig nem tartják be a szabályokat – folytatta Csobay Balázs alezredes. – Jellemző az ittas vezetés és a kisebb szabálysértések. Volt olyan hajóvezető, aki „véletlenül” másnak az okmányait használta. Nagy gondot jelent továbbá, hogy számos csónakot keresnek a tulajdonosok, mert nem jól kötik ki őket, és elsodródnak. Fontos, hogy megfelelő jelzés legyen rajtuk.

A Duna a legkedveltebb vízi útvonal Európában, egyre több vendég érkezik folyami hajóval Magyarországra. Így a hajóforgalom jelentősen megnövekedett. A Hableány május 29-ei katasztrófája beárnyékolta a zsaruk mindennapjait is. A hajón 33 dél-koreai turista és kétfős magyar személyzet tartózkodott. Hét embert sikerült kimenteni. A tragédia után az áldozatok megfeszített keresésében a rendőrök is részt vettek.

Balaton

A tó déli partján sekélyebb a víz, hamarabb felmelegszik. A homokos szakaszok miatt népszerű a gyerekekkel nyaraló családok körében. A 70 kilométeres partszakasz Balatonaligától Balatonszentgyörgyig húzódik, „fővárosa” Siófok. Elsősorban a szórakozás és a fürdőzés kedvelői látogatják. Az északi partot inkább a pihenni és a hajózni vágyók keresik fel. Azon a szakaszon Balatonfüred, Badacsony és Tihany a népszerűbb. Magyarországon több mint 200 a kijelölt természetes fürdőhely, ennek több mint a fele a Balaton partján található. Egy forró nyári napon mintegy 300 ezer ember fürdik a tóban. A balatoni vízirendészet csaknem 24 hajóval ügyel a biztonságra, és segít a bajbajutottakon a közel 600 négyzetkilométernyi vízfelületen. Az ingyenes strandok nagy részét a déli parton találták idén is a fürdőzők, ezért ott többen is voltak.

– Végleges adatok nincsenek, de soha ennyi rendezvény nem volt nyáron, mint az idén – tájékoztatott Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) vezetője. – Kiemelhető közülük a 37. Balaton-átúszás, amelyen 9724-en vettek részt. Az esemény történetében az úszók összesen több mint 1 millió kilométert tettek meg. A résztvevők ezúttal is Révfülöpről vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak.

Ugyancsak óriási volt az érdeklődés, és több mint 2 ezren evezték át a tavat egy másik rendezvényen. A július 13–14-ei Red Bull Air Race 2019-en is ki lehetett tenni a megtelt táblát Zamárdiban, százezrek látogattak el.

– A mintegy 2000 intézkedésünk közül 262 életmentés volt, hatan haltak meg a vízben – folytatta Horváth László ezredes. – Az emberi felelőtlenség folyamatosan szedi az áldozatait, de mi abban vagyunk érdekeltek, hogy egy baleset se legyen.

A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

– Nagyon jó a felszereltségünk, a munkaeszközeink világszínvonalat képviselnek – fogalmazott az ezredes. – Jelenleg a hajópark felújítása folyik. Jövőre új kisgéphajó is érkezik, ami szintén előrelépés lesz a további munkavégzésben. A személyi állomány új képzésen fog részt venni. A gyerekek felvilágosítását idén is folytattuk. Közel 140 helyen több ezer gyerek számára tartottak előadást a kollégák.

A Tisza vizein

Jelentős rendezvényeket tartottak a Tisza-tavon is. A Kiskörei Vízirendészeti Rendőrőrsnek adott munkát június 16–18-án a PET Kupa, amelyet első alkalommal rendeztek meg. A csaknem hatvan résztvevő saját építésű tutajjal, kajakkal és kenuval jutott Tiszafüredről Kisköréig. Mintegy 3 tonna PET-palackot szedtek össze. Ugyanebben az időszakban a Tour de Hongrie kerékpárosverseny biztosításában vettek részt a Tiszafüredi Rendőrkapitányság állományával.

– Tömegeket vonzott az augusztus 3-án rendezett verseny Abádszalókon, ahol a Tisza-tavat úszták át. A rendezvény ideje alatt hajózási zárlat volt érvényben – magyarázta Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – Ezen részt vett a hajónk, amelyen a Tourist Police-ban közreműködők is dolgoztak. Ez azért egyedülálló nálunk, mert a rendőr mellett gyakornok mentőtiszt is van a hajón, amit egy zászlóval jeleznek. Évekkel ezelőtt alakítottunk ki egy olyan együttműködést a Debreceni Egyetemmel, mely szerint folyamatosan egyszerre több mentőtiszthallgató szolgál. Ők szakszerű ellátást tudnak nyújtani baleset vagy életveszélyes helyzet során. Tavaly 183, idén 134 esetben avatkoztak be. A legtöbbször horog- vagy egyéb sérülés történt, illetve szúnyogcsípés okozta allergiás reakció miatt kellett segíteni, akár gyerekeken is.

– Szerencsére idén nem kellett vízbe merült embert kimenteniük – húzta alá Busi László ezredes. – A szabadvizű strandokon a vendégek többször keresték meg őket vérnyomás- és pulzusmérés céljából, amikor rosszul érezték magukat. A programmal kapcsolatban nagyok jók a polgárok visszajelzései, és az őrs munkatársai is szívesen dolgoztak együtt a diákokkal.

De volt lampionos csónakfelvonulás és négy napon át országos jetski bajnokság is. Az utóbbit hajózási zárlat mellett rendezték meg a Tisza-tó Abádi-öblében, naponta hárman két kisgéphajóval felügyelték. A folyón is tartottak rendezvényeket. Kiemelkedik közülük a sárkányhajó- és a kompkötélhúzó verseny.

– A szabadvízi strandokat a magas vízállásnak és a hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően június–júliusban alig látogatták, míg augusztusban a napos, száraz időnek és az alacsony vízállásnak köszönhetően nagyon erős forgalmat bonyolítottak le. A Tisza-tavon 21 szabadvízi fürdőhely van. Szerencsére semmilyen komoly baleset nem történt, és ami nagyon fontos, hogy vízbe fulladás sem volt. A folyón hárman fulladtak vízbe, mindegyik a tiltott fürdőzés, illetve az ittasság számlájára írható – részletezte Busi László ezredes. – A bűn- és baleset-megelőző tevékenység során több iskolát érintően, továbbá számos esetben a vízparton táborozó gyermekek részére baleset-megelőzési céllal oktatást és bemutatót tartottunk. Ezeken a szabadvizeken való tartózkodás veszélyeire mindig fokozottan felhívtuk a figyelmet. A körzeti megbízottak terjesztették a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság által biztosított baleset-megelőzési anyagokat a fenti rendezvényeken, illetve az intézkedéseik során az állampolgárok körében.

Ugyancsak népszerű a Tisza környékén a kerékpáros szolgálat, amely főként a kikötők és a fürdőhelyek környékét érinti. A Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrsnek például négy biciklije van. De ugyanígy bevezették az ilyen szolgálatot a Tisza-tónál, valamint Vásárosnaményban és Tokajban is a hasonló feladatok végrehajtásához. A lakosság és az ide látogatók nagyon kedvelik, hogy kerékpáron is közlekednek nálunk a rendőrök, és szívesen is fordulnak hozzájuk – summázta Busi László ezredes.