Bíróság elé állítás embercsempészés miatt

Rendőrség

A soproni rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának információi alapján 2020. június 30-án intézkedtek egy Mercédesz típusú gépkocsi vezetőjével és utasaival a 84-es számú főúton.Az intézkedés megkezdése előtt az autó két utasa a forgalmi okból megálló járműből kiugrott és elfutott.

A gépkocsiban a rendőrök egy magát szír állampolgárnak valló utast találtak, aki jogszerű magyarországi tartózkodását igazolni nem tudta. A járőrök a sofőrt és utasát elfogták, majd a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket.

A szír migránst – meghallgatását követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a gépkocsi 39 éves sofőrjét embercsempészés megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsított elismerte a bűncselekmény elkövetését, melynek során elmondta, hogy a későbbi utasaival egy budapesti étteremben ismerkedett meg, és részükre felajánlotta, hogy elszállítja őket a magyar-osztrák határhoz.

A megyei rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya az ügy vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.