Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása indokolt a volt élettársát és annak kisfiát megölő férfival szemben

Rendőrség

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet érdemében helybenhagyását indítványozza abban az ügyben, amelyben a vádlott volt élettársát és annak kisfiát ölte meg.

A Veszprémi Törvényszék a 2021. április 15. napján kihirdetett ítéletében a vádlottat több ember, köztük tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre, mellékbüntetésül 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét pedig kizárta.

A nem jogerős ítélet szerint a férfit nem tudta feldolgozni és elfogadni a szakítást, folyamatosan üzeneteket írt volt élettársának, aki azonban a vádlott közeledését határozottan elutasította, de abba beleegyezett, hogy személyesen elbúcsúzzon tőle és a gyermektől. Ennek során a sértett megerősítette, hogy döntése végleges, új életet akar kezdeni kisfia édesapjával.

A férfi a fejfájásra panaszkodó sértett fejét mintegy 10-15 percig masszírozta, majd hirtelen megragadta a sértett nyakát és a nőt megfojtotta, a szobába ekkor bejövő kétéves gyermeket pedig megragadta, aztán kettő késszúrással megölte.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásával az egyedül helyes döntést hozta meg, mert a több emberen – akik közül az egyik kiskorú volt – elkövetett emberölés befejezett alakzatát elkövető terhelttel szemben a lehető legsúlyosabb büntetést kell kiszabni.

Ezért, s mert a törvényszék ítéletét megalapozottnak és törvényesnek tartja, a Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozza, a bűnjelekre vonatkozó egyes rendelkezések korrekciója mellett.