Két kutyának okozott maradandó károsodást az állatkínzó férfi

Rendőrség

A 49 éves férfi három kutyát tartott a Győrhöz közeli településen lévő otthonának udvarában. A kutyák olyan állapotba kerültek, hogy bejelentés érkezett a férfi ellen, akitől két kutyát egy állatvédő alapítvány már a rendőri intézkedéskor elvitt. A férfi ellen az ügyészség három rendbeli állatkínzás vétsége miatt emelt vádat.

A Győri Járási Ügyészség vádirata szerint a férfi mindhárom kutyát állandó jelleggel láncon tartotta, nyakörv nélkül. Menedékük nem volt, egy ólba tudtak behúzódni, ahol egy rongyra feküdhettek. Élelemként a földre szórt főtt rizst kaptak, ivás céljából egy vödörben koszos víz volt nekik kihelyezve.

Az egyik német juhászkutya kórosan alultáplált volt, fején és fülén több sebbel, melyek elfertőződtek. Lába korábban eltört és rosszul forrt össze, ezért a kutya sántít. Állatorvosi ellátásban sosem részesült.

A boxer-keverék kutya a hosszú koplalás miatt májkárosodást szenvedett, fogai töröttek voltak, állatorvosi ellátásban ez az eb sem részesült soha.

A Győri Járásbíróság a férfit három rendbeli állatkínzás vétsége miatt – két évre felfüggesztett – hét hónap szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyészség a büntetővégzéssel szemben a vádlott terhére súlyosabb minősítés és hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében tárgyalás tartását kérte, ugyanis az utóbb beszerzett állatorvosi iratok szerint két kutya esetében is megállapítható a maradandó egészségkárosodás. A német juhászkutyánál ugyanis a fülgyulladás az arc- és koponyacsontokat is érintette, emiatt egyik oldali hallójárata kiirtásra került, a beavatkozásból történő felgyógyulását követően azt a másik oldalon is el kell távolítani, emiatt teljesen meg fog süketülni. A boxer-keveréknél pedig egész életében májvédő kezelésre lesz szükség.

Ez pedig mindkét esetben kimeríti az állatkínzás bűntettét.

Az ügyben várhatóan a Győri Járásbíróság fog jogerős döntést hozni.