Drogok, kábítószer

Nyolc ember ellen indult eljárás jelentős mennyiségű kábítószer előállítása és kereskedelme miatt

Rendőrség Sport

Elfogtak nyolc embert, akiknél kábítószer előállításához szükséges anyagokat és többféle kábítószert – köztük több kilogrammnyi marihuánát, marihuánás csokoládét – találtak – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) pénteken a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy a holland alapanyagokból Magyarországon előállított kábítószerekkel kereskedő bűnbandára az ünnepek előtt csapott le a KR NNI; a két család nyolc tagjával szemben a holland hatóságokkal együttműködve sok bizonyítékot gyűjtöttek össze.

A gyanú szerint a banda 2022 szeptembere óta hozott be Hollandiából amfetaminolajat, amiből aztán – különböző anyagok felhasználásával – amfetamint állítottak elő, majd azt dílereknek továbbértékesítették.

Az illegális drogüzletben a gyanú alapján részt vett az anyán és a fián kívül a férfi felesége, nővére és sógora is, valamint egy másik család három tagja: egy testvérpár és egyikük barátnője.

A tagok egymással csak internetes csevegőoldalakon kommunikáltak és a “hálózatban” mindenkinek meghatározták a szerepét: voltak, akik Hollandiából hozták haza autóval a kábítószert, mások “felütötték” a kábítószer-alapanyagokat és előállították belőlük az árusítható amfetamint, megint mások pedig értékesítették ezeket a dílereknek – írták.

A KR NNI szervezett bűnözés elleni nyomozói más szervezetek bevonásával december 19-én hajnalban fogták el a nyolc gyanúsítottat, valamint kutatásokat is végrehajtottak Budapesten, Székesfehérváron, Szigethalmon, Dunavarsányban és Győrben.

A rendőrök többfajta drogot és különböző, kábítószerek előállításához és porciózásához használatos, droggal szennyezett eszközöket – mérlegeket, nejlontasakokat, mérőedényeket, kanalakat, flakonokat, kannákat, bográcsokat – is lefoglaltak.

A vegyületek listáján szerepel cannabis, amfetamin és számos, kábítószer “felütéséhez” használatos anyag. A kutatások során több kilogrammnyi marihuána is előkerült, sőt még marihuánás csokoládé is – tették hozzá.

A lefoglalt tárgyak között volt egy olyan ötliteres kanna, amiben amfetaminolajat tároltak. Emellett a nyomozók találtak több mint tíz liter olyan kémiai elegyet is, aminek a szakértői vizsgálata még tart, és mivel a reális számítások szerint a feketepiacon egy liter amfetaminolajból hozzávetőleg 3 kilogramm amfetamin állítható elő, így körülbelül több mint 15 kilogramm kábítószert tudtak volna ezen alapanyagokból előállítani, de ennek többszöröse sem kizárt.

A nyomozók a fentieken túl a gyanúsítottaktól lefoglalták a drogcsempészéshez és -terjesztéshez használt gépkocsikat is, illetve mintegy 100 millió forintnyi vagyont.

A négy férfit és a négy nőt kábítószer-kereskedelemmel gyanúsították meg. A gyanúsítottak közül három nőt és három férfit bűnügyi őrizetbe vettek és kezdeményezték letartóztatásukat, amit időközben a bíróság el is rendelt – áll a közleményben.

(MTI)