Lemond az Audi ETO KC elnökségi tagságáról a győri polgármester

Sport

Lemond az Audi ETO KC női kézilabdaklubban betöltött elnökségi tagságáról a győri polgármester, amint Bartha Csaba klubelnök összehívja a küldöttgyűlést és a helyére delegált elnökségi tagot megválasztják – tudatta közleményében Dézsi Csaba András szerdán az MTI-vel.

A városvezető kiemelte: szeretné a látszatát is elkerülni annak, hogy bármilyen személyes konfliktus vagy ambíció lenne részéről a klubbal kapcsolatban.

Az új elnökségi tag megválasztásával biztosítva lesz az elnökség folyamatos működésének lehetősége – fűzte hozzá.

Szándékáról a klub vezetését értesítette.

Leszögezte, hogy számára az Audi ETO KC biztos jövőjének szavatolása a legfontosabb. Döntésével jelezni szeretné, hogy nem kíván az egyesület vezetésére semmilyen nyomást gyakorolni, ugyanakkor győriként, polgármesterként és az egyesület elnökségi tagjaként nem engedhette meg a csapat érdekeivel ellentétes irányú változtatást – emelte ki.

Dézsi Csaba András felidézte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség döntése szerint a következő szezontól csak olyan sportszervezet szerepelhet az első osztályban, amely megfelel egy olyan licencrendszernek, amelynek egyik eleme, hogy csak gazdasági társaság kaphat indulási jogot az élvonalban.

Hozzátette, egy évvel ezelőtt felhívta erre Bartha Csaba, az Audi ETO KC elnökének figyelmét, és egyrészt azt kérte, hogy az átalakuláshoz olyan időpontot válasszon, amely nem zavarja meg a csapat szereplését, másrészt azt, hogy okulva az ETO FC helyzetéből, a városi önkormányzat és lehetőleg az Audi is mint tulajdonos szerepeljen a gazdasági társaságban.

A polgármester szerint Bartha Csaba mintegy hat hete arról adott tájékoztatást, hogy kizárólag az egyesület alapíthat meg egy olyan egyszemélyes gazdasági társaságot, amelynek ő az ügyvezetője és egyszemélyi vezetője. Emellett a klub iránt egy komoly befektető is érdeklődik.

Dézsi Csaba András emlékeztet a Questor-ügyre, a “botrány okozta súlyos károkra, amiből az ETO FC a mai napig nem tudott kilábalni”. Emellett említést tett a Győri ETO HC privát tulajdonosai közötti konfliktusról is, “aminek sajnos a jégkorong sportág látja most Győrben a kárát”.

A városvezető meglátása szerint az önkormányzat fix, többségi tulajdonosi háttere biztonságot adhat az átalakuló kézilabdacsapatnak.

“A városi háttér további támogatók megnyeréséhez is hozzásegít és meggátolja, hogy a licencjogokat egyéni érdekből bárki is bizonytalan magánbefektetők tulajdonába adja” – fűzte hozzá.

A polgármester szólt arról is, hogy az Audi Hugaria Zrt. vezetése jelezte: a vállalat szabályzata nem engedi, hogy alakuló gazdasági társaságba belépjen, ugyanakkor biztosította őt arról, hogy az ETO KC további támogatása kiemelt fontosságú.

Dézsi Csaba András véleménye szerint “az egyszemélyi vezetésű, egyszemélyes gazdasági társaság létrehozása esetén senkinek sem lehetett volna se információja, sem ellenőrzése a klubban folyó munkáról, a gazdálkodásról, és adott esetben egy jövőbeni befektető bevonásáról vagy a tulajdonviszonyok megváltoztatásáról. Már csak azért sem, mert az egyesület elnöke és a gazdasági társaság vezetője ebben az esetben – függetlenül annak konkrét személyétől – ugyanaz a személy lett volna.”

Kiemelte: “sajnos Bartha Csaba elnök úr a legvégsőkig kivárt az átalakulás elindításával, majd mikor az elnökségben őszintén felmerültek a fentebb részletezett kételyek, és nem teljes mellszélességgel az őáltala előterjesztett verziót támogattuk, váratlanul azt kérte, hogy szüntesse meg az elnökség az ő megbízatását minden funkciójában az idei szezon végén.”

Hozzátette, hogy az elnökség tagjaival a kérése ellenére Bartha Csaba megszavaztatott magának hatvan havi végkielégítést, “melynek mértéke megdöbbentő”, jogszerűségét a felügyelőbizottság tagja írásban is vitatta.

Dézsi Csaba András leszögezte: a jegyzőkönyv igazolja, hogy “azt kértem, hogy ne szavazzunk erről a kérdésről, tárgyaljuk meg az átalakulás lehetséges formáit, és az elnök úr egy következő elnökségi ülésre terjessze be a lehetséges variációkat”.

A jegyzőkönyv tartalmazza azt is, hogy a polgármester elmondta: számítanak Bartha Csaba munkájára a továbbiakban is.

Hozzátette: “elmondtam, hogy Győr város küldöttei nem vesznek részt olyan szavazásban, amit a személyes ügyeinek gyors és szerintem előkészítetlen megoldásával kapcsolatban erőltetett, és amit a klub sorsának alakulása elé helyez”, így abban a szavazásban a város által delegált elnökségi tagok nem vettek részt.

A polgármester kijelentette: “hiszem, hogy ez a klub elsősorban a miénk, győrieké és a szurkolóké”, és mint jelezte, ezért nem fogadhatta el azt a megoldást, amelyben “bárki, kénye-kedve szerint tehet akármit a jövőben a város egyik zászlóshajónak számító sportcsapattal”.

“Félre kell tenni az egyéni ambíciókat és érdekeket, kizárólag a csapat biztonságos gazdasági és szakmai működtetésének biztosítása lehet a cél” – fűzte hozzá.

Fontos, hogy “higgadt és szakmai tárgyalásokkal jussunk el a legjobb megoldáshoz” – emelte ki a polgármester.

Dézsi Csaba András tiszteletét fejezte ki a közleményben Bartha Csabának – aki irányítása alatt három-három bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-aranyat nyert a csapat – az ETO KC érdekében végzett eredményes szakmai munkájáért.