Ott Tänak rali

Tänak harmadszor is megnyerte a rali Forma–1-ét

Sport Világ

Öt éven belül harmadszor is az észt Ott Tänak és Martin Järveoja (Hyundai i20 WRC) párosa diadalmaskodott a Finn-ralin, az idei rali-világbajnoki sorozat nyolcadik fordulóján, miután kiélezett csatában legyőzte a vb-pontversenyben vezető finn riválisát, Kalle Rovanperát.

A 2020-as világbajnok Tänak már a pénteki versenynap reggelén az összetett élére állt az első gyorsasági szakasz megnyerésével, majd előnyét taktikusan beosztva versenyzett. A Hyundai észt pilótája végül a 22 szelektív szakaszból hatot megnyerve, közel 7 másodperccel előzte meg finn riválisát, Rovanperát.

A hazai közönség előtt versenyző Toyota-pilóta óriási hajrába kezdett, Rovanperä a szombaton és vasárnap megtartott 12 gyorsaságiból nyolcat megnyert, a többi szakaszon második lett. Ez azonban csak a második helyre volt elég a Jyväskylä környéki erdőkben megrendezett Finn-ralin, amelyet a rendkívül tempós murvás pályák miatt „a ralizás Forma–1-ének” is szokás nevezni.

Harmadikként a szintén finn Esapekka Lappi hozta célba Toyotáját – annak ellenére, hogy az utolsó előtti szakaszon a versenyző egy balszerencsés ugrató után felborult és betört a Yaris WRC első szélvédője, továbbá elfolyt a hűtővíz. Lappinak ennek ellenére sikerült megőriznie dobogós helyét, megelőzve walesi márkatársát, Elfyn Evanst, aki negyedikként zárt.

A legjobb fordos egység a Gus Greensmith, Jonas Andersson brit-svéd páros lett, ők a hetedik helyen végeztek az M-Sport által felkészített Ford Puma WRC-vel. A rali-világbajnokság két hét múlva folytatódik az aszfaltos Ypres-ralival Belgiumban.

A Finn-rali végeredménye 22 gyorsasági szakasz, 1427,47 km – ebből 322,61 km a mért

1. Tänak, Järveoja (észt) Hyundai i20 N WRC 2:24:04,6 óra
2. Rovanperä, Halttunen (finn) Toyota Yaris WRC +6,8 mp. h.
3. Lappi, Ferm (finn) Toyota Yaris WRC +1:20,7 p. h.
4. Evans, Martin (brit) Toyota Yaris WRC +1:37,6
5. Neuville, Wydaeghe (belga) Hyundai i20 N WRC +2:18,0
6. Kacuta, Johnston (japán, ír) Toyota Yaris WRC +3:09,0

Szöveg és nyitókép: hirado.hu