Miért hasznos a futás? Milyen előnyei vannak?

Sport

Manapság a futás az egyik, ha nem a legkedveltebb és legismertebb mozgásforma. Ez pedig annak köszönhető, hogy bárki számára elkezdhető, csak egy cipőre van szükség és már indulhat is a buli. Akárhol vagyunk, akármikor jut rá idő, lehetőségünk van cipőt húzni és elindulni egy úton. A környezet szinte mindenhol alkalmas arra, hogy a célunknak megfelelően kocoghassunk, legyen szó erdei terepről, utcáról, esetleg a futópályáról.

Ebben a cikkben arról írunk, hogy miért hasznos a futás, valamint kitérünk arra, hogy milyen előnyei vannak ennek a sportnak.

A futás népszerűségének oka

Ahogy a bevezetőben említettük, a futás azért ennyire kedvelt sport, mert nem igazán van szükség hozzá semmilyen felszerelésre. Egy kényelmes és megbízható cipő, valamint futónadrág a Brubeck gyártótól és bármeddig elmehetünk. Ahogy a legtöbb mozgásforma, ez sem kötött, sem nemhez, sem életkorhoz. Kezdőtől a haladókig, mindenki úgy csinálja, ahogy az neki jól esik, ahogy kihívást jelent számára. A legtöbben persze fogyási és alakformálási célból állnak neki, hiszen ezzel igen sok kalória égethető, ezért sokan a függővéjé is válnak.

A tudomány már bebizonyította, hogy a futás boldogságot okoz, olyan érzéseket kelt az emberben, amire semmi más nem képes. Feltölti a testet és a lelket, lecsillapít, nem beszélve a számtalan egészségügyi előnyről.

A futás pozitív hatásai

Azzal mindenki tisztában van, hogy a futásnak köszönhetően sokkal jobb lesz az állóképesség, mivel azonban aerob mozgásformának számít, hogy a dolgozó izmokhoz is több oxigén jut el. Ezt a szív úgy teszi meg, hogy gyorsabban és erősebben pumpálja oda azt, ami alkalmazkodik a megterheléshez, megerősödik, így nyugodt állapotban is alacsonyabbá válik.

Mivel a szívnek nem kell annyira dolgoznia, így a szívroham esélye akár a felére is csökkenhet, legalábbis azokkal szemben, akik nem csinálnak semmit. Már napi 5-10 perc is elegendő ahhoz, hogy csökkentsük ezeknek a megbetegedéseknek a kockázatát. A futással járó állóképesség növekedés pedig több sport során is előnyös lehet, de a legtöbb esetben a mindennapokat is megkönnyíti.

Kalóriaégetés futással

Hozzá kell tenni, hogy nemcsak a betegségek kockázata lesz kisebb, hanem a súlyunk is. Feltéve, ha nem pótoljuk a lefutott kalóriamennyiséget. A zsírégetés elősegítése érdekében sokan ezt a mozgást választják, ami remek döntés. Egy átlagos szervezet futás során nagyjából 12 kalóriát használ el percenként. Egy 20 perces edzésnél ez nagyjából 250 kalóriát jelent. Ha tehát vágyunk az 500 kalóriás deficitre, akkor bátran duplázzuk meg a futás mennyiségét és ügyeljünk arra, hogy az étkezések is rendben legyenek. A végén pedig kapunk egy sokkal szebb és formásabb alakot.

Összegezve

A futás tehát az egyik legjobb dolog, amit tehetünk az egészségünk és az alakunk érdekében. Érdemes kezdőként lassabban emelni a távon és a gyorsaságon, valamint beszerezni egy jó futócipőt és futónadrágot, így bárhol és bármikor lehetőségünk lesz kocogni egy keveset. (x)