Nations cup bicikli verseny

Norvég győzelem született a Nations’ Cup Hungary bicikli verseny első szakaszán

Sport

A norvég Felix-Orn Kristoff győzelmével ért végett a kétnapos Nations’ Cup Hungary bicikli verseny első szakasza. 

A norvég versenyző emellet a legjobb első éves kerekesnek járó kék trikót is megszerezte. A második helyen a cseh Krystof Král ért a célba, míg a szlovák Simon Gottstein lett a harmadik. A magyarok közül a legjobb Pakot András lett, aki a tizedik helyen végzett. A 136,5 kilométeres etapon Vásárosnaményból indulva három nagyobb kör várta a beregi térségben a bicikliseket Tákos, Csaroda, Tarpa, Tivadar, Gulács és Jánd településeket érintve, az etapon két gyorsasági szakaszt is beiktattak.

Az elején együtt haladt a mezőny, majd  mintegy negyven kilométer megtétele után alakult ki az első szökés. A lengyel Igor Wlodarczyk, a magyar Pollner Balázs, a dán Victor Johannsen, az ugyancsak dán Oskar Hertz (Tscherning Cycling Academy), a norvég Mikal Uglehus, a szlovák Jakub Husar és a cseh Stepan Zahalka hetese szakadt el  a többiektől.

Az élmezőnyből előbb Husar adta meg magát, majd szűk hatvan kilométerre a céltól a többieket is megfogták. Ahogyan az várható volt ezt követően sem nyugodtak meg a kedélyek, ellépnie azonban a második részhajráig senkinek sem sikerült, amit szintén Uglehus nyert, aki ezzel megszerezte a pontverseny éllovasának járó zöld trikót.

Az utolsó húsz kilométerhez közeledve a magyar felmenőkkel rendelkező, dán állampolgárságú Victor Vad (Tscherning Cycling Academy) indult el, aki szűk fél percre el is tudott távolodni a főmezőnytől, de nyolc kilométerre a céltól elfogyott az ereje.

Innentől a sprintre készülő csapatok vették át a kezdeményezést, elsősorban a norvégok dolgoztak keményen, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Felix Orn-Kristoff nyerte a szakaszt a cseh Krystof Král és a szlovák Simon Gottstein előtt.

1. szakasz, Vásárosnamény–Vásárosnamény (136,5 km)

1. Felix-Orn Kristoff (Norvégia) 2:56:03
2. Krystof Kral (Csehország) a.i
3. Simon Gottstein (Szlovákia) a.i
4. Kacper Mientki (Lengyelország) a.i
5. Juraj Vrbik (Szlovákia) a.i
6. Gabriel Preyler (Ausztria) a.i
7. Simon Schabernig (Ausztria) a.i
8. Mikal Uglehus (Norvégia) a.i
9. Jesper Stiansen (Norvégia) a.i
10. Pakot András (Magyarország) a.i

A Nations’ Cup Hungary két félszakasszal folytatódik, augusztus 17-én délelőtt Ibrány (86,3 kilométer) körül köröz a karaván, míg délután egy nyíregyházi (3,5 kilométer) egyéni időfutammal zárul a viadal.