Női vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország-Csehország

Vízilabda Eb: a nők és a férfiak is örülhettek ma

Sport

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően 27-4 legyőzte a cseh csapatot, ezzel bejutott a nyolc közé az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese a keddi negyeddöntőben az olaszok ellen ugrik medencébe. A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a világbajnok házigazda holland és a címvédő, vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

Női Európa-bajnokság (Eindhoven):

a negyeddöntőbe jutásért:

Magyarország-Csehország 27-4 (7-2, 6-2, 8-0, 6-0)
gólszerzők: Szilágyi, Parkes, Faragó 4-4, Leimeter, Mahieu 3-3, Kuna, Vályi, Rybanska 2-2, Szabó, Garda, Tiba 1-1, illetve Hlavata 2, Kilianova, Buseauerova 1-1

Hasonló mérkőzésre számíthattak a magyarok, mint vasárnap a horvátok ellen, akiket 17-2-re győztek le, a csehek papíron még gyengébb játékerőt képviselnek, 27 éve nem jártak Eb-n, de Hollandiában már két csoportmeccsüket is megnyerték a második divízióban.

A 15 fős magyar keretből ezúttal a csapatkapitány Keszthelyi Rita, illetve a horvátok ellen előző nap szemsérülést szenvedő Gurisatti Gréta maradt ki. Utóbbival kapcsolatban Mihók Attila a találkozó előtt elmondta, várhatóan a negyeddöntőben sem számíthat majd a játékára.

A magyarok első négy támadásukból könnyű gólokat szereztek, a cseheknek szinte esélyük sem volt Magyari kapujáig eljuttatni a labdát, végül Tiba segítségével szépítettek, a magyar bekk blokkolásával a hálóba továbbított. Az első negyedet végül 7-2-re nyerték a fehér sapkában játszó magyarok, akik a nagyszünetre kilenc góllal elléptek (13-4).

A magyar csapat már a harmadik negyed elején elérte a horvátok ellen szerzett 17 gólt – a centerek, Parkes és Mahieu voltak ebben a periódusban a főszereplők -, végül ez volt a legjobb játékrésze, hiszen nyolc gólt lőtt és – ekkor már Neszmély Boglárkával a kapu előtt – egyet sem kapott.

A záró nyolc perc közepére minden magyar mezőnyjátékos feliratkozott a gólszerzők közé, Tiba volt az utolsó. A magyarok ezt a negyedet is kapott gól nélkül hozták le és végül 27-4-re diadalmaskodtak.

“Alapvetően nem úgy terveztük, hogy ma meccset kell játszanunk, de ezt is alázatosan el kellett fogadnunk, és minden másodpercet fel kellett használunk arra, hogy az olaszok ellen a lehető legjobban játszunk”

– mondta a találkozót követően Mihók Attila, aki megjegyezte, amennyiben kedden a csapata nyer, akkor “így volt jó” a forgatókönyv.

Az MTI érdeklődésére a tréner hozzátette, a férfi válogatott győzelme Horvátországban az olaszok felett egy kis pluszt is jelenthet a női csapatnak:

“A fiúk egészen pontosan megmutatták, hogyan kell az olaszok ellen vízilabdázni. Nemcsak a hozzáállást és a teljesítményt, hanem az eredményt is elfogadnánk. Persze nem lesz ilyen egyszerű.”

A keddi program:
a 15. helyért:
Szlovákia-Bulgária 9.00
a 13. helyért:
Törökország-Románia 10.30
a 9-12. helyért:
Izrael-Csehország 12.00
Szerbia-Németország 13.30
negyeddöntő:
Spanyolország-Horvátország 16.00
Hollandia – Nagy-Britannia 17.30
Görögország-Franciaország 19.00
MAGYARORSZÁG-Olaszország 20.30

A férfiak ötgólos győzelemmel csoportelsők

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-5-re legyőzte hétfőn az olasz csapatot a horvátországi Európa-bajnokság B csoportjának harmadik fordulójában, így csoportgyőztesként a nyolc közé jutott.

A világbajnok és így olimpiai kvótás magyar együttes javarészt fiatal tehetségekkel szerepel a kontinensviadalon, ezért ilyen arányú sikere különösen nagy meglepetés volt az eddig százszázalékos és olimpiai indulásért küzdő rivális ellen. A magyaroknak legalább öttel kellett győzniük a csoportelsőséghez, minden más eredmény a harmadik helyet jelentette volna, amivel csütörtökön játszani kellett volna a negyeddöntőért.

Férfi vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország-Olaszország
Pohl Zoltán (b) és Fekete Gergő a férfi vízilabda Európa-bajnokság B csoportjában a harmadik fordulóban játszott Magyarország – Olaszország mérkőzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 8-án. A magyar válogatott 10-5-re győzött. MTI/Illyés Tibor

Az Eb-ezüstérmes magyarok két győzelemmel és egy kudarccal végeztek a B csoport élén az olaszok, a görögök és a georgiaiak előtt. Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese a pénteki negyeddöntőben a szerb-francia párharc nyertesével találkozik majd.

Férfi Európa-bajnokság, B csoport (Zágráb), 3. forduló: Magyarország-Olaszország 10-5 (0-1, 3-0, 4-3, 3-1)
magyar gólszerzők: Fekete 3, Vigvári Vi. 2, Burián, Nagy Á., Kovács P., Hárai, Tátrai 1-1

Varga Zsolt szövetségi kapitány ezúttal Molnár Eriket és Szeghalmi Zsombort hagyta ki a 15 fős keretből.

Az olaszok első támadásuk alkalmával emberelőnybe kerültek, de Gyapjas védett, a túloldalon pedig Burián okos emelése a keresztlécet találta el. A későbbiekben is elsősorban védekezésben remekelt mindkét gárda: amíg Gyapjas további két alkalommal hárított, két ízben pedig a kapufa is kisegítette, addig a magyaroknak kaput eltaláló lövése sem volt. Több mint hat perc elteltével a rivális a harmadik fórját már kihasználta, a negyediket viszont ismét kihasználatlanul hagyta.

A folytatásban az első magyar kaput eltaláló lövés Vigvári Vince jóvoltából rögtön gól lett emberelőnyből. Az olaszok második ötméteresüket is kihagyták, ezúttal Gyapjas hárított, viszont elöl a pontatlan passzok miatt még fórból sem sikerült lövésekkel zárni a támadásokat, mígnem először vezetett a magyar csapat Burián találatával, aki aztán emberhátrányban nagyszerűen blokkolt. A játékrészt 4.1 másodperccel a vége előtt Nagy Ádám bombagólja zárta.

Térfélcserét követően emberelőnyben akár növelhette volna is előnyét a magyar együttes, de az újabb pontatlan bejátszást lehúzta az olasz kapus. Hátul Gyapjas továbbra is parádésan védett, az újabb emberelőnyös szituációban pedig Tátrai bejátszása már tökéletes volt Kovácsnak, míg a következő akcióból Fekete talált hálóba távolról, így 5-1-es előnynél az ellenfél azonnal időt kért, ami hatásosnak bizonyult, mert az olaszok előbb harmadik büntetőjüket gólra váltották, majd akcióból is eredményesek voltak. A magyarokat nem törte meg a gyors felzárkózás, mert Hárai csavar-, míg Vigvári Vince emberelőnyös góllal állította vissza a különbséget.

Az utolsó nyolc perc gyors gólváltással indult. A következő percek viszont mindkét oldalon a kihagyott lehetőségekről szóltak, ezt az időszakot Fekete bombája zárta le, így a magyarok egyetlen találatra kerültek a csoportgyőzelemtől és az ezzel járó nyolc közé jutástól, amelyért többször is támadhattak, mert a remek védekezés folyton megakadályozta az olaszokat a szépítésben. A magyarok fél perccel a vége előtt utolsó esélyük alkalmával emberelőnyt kaptak, ezt kihasználva Tátrai lőtte 3.2 másodperccel a vége előtt sorsdöntő fontosságú gólt.

“Elképesztően büszke vagyok a csapatomra. Szerintem óriási szívvel, rendkívüli energiával és fegyelmezettséggel játszotta végig a mérkőzést. Bíztam benne, hogy a játékunk lépésről lépésre tud fejlődni, de talán ez nem volt benne a pakliban. Ma mindenki hatalmas lépést tett előre egyénileg és csapatilag is, fantasztikus teljesítményt nyújtottak a fiúk. A végén kellett egy kis szerencse is, hogy oda pattant a labda, ahova kellett”

– mondta az M4 Sport helyszíni stábjának a magyar szakvezető.

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Olaszország 6, 3. Görögország 6, 4. Georgia 0
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.