A főügyészség épülete Szegeden

Külföldi csalásokból származó milliókat próbáltak tisztára mosni

Uncategorized

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 48 éves férfival szemben, aki megbízás alapján fiktív céget alapított és bankszámlát nyitott, amelyre külföldön elkövetett csalásokból származó 180 millió forintnak megfelelő összegű euró érkezett. A férfi 22 millió forintnak megfelelő összeget készpénzben felvett, további 100 milliót pedig fel akart venni.  

A vádirat szerint a vádlott 2015 júliusában a Budapest VIII. kerület, Népszínház utcában megismerkedett egy külföldi férfival, aki üzleti lehetőséget ajánlott neki. Ennek lényege az volt, hogy az elkövető céget alapít Budapesten, bankszámlákat nyit, majd az azokra érkező – bűncselekményekből származó – pénzt jutalék ellenében készpénzben felveszi és átadja a megbízójának. A vádlott ennek megfelelően, alapított egy budapesti székhelyű Kft.-t, amelynek vezető tisztségviselője és egyedüli tagja lett. A cég tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott, azt a férfi kizárólag a pénzmosáshoz kívánta felhasználni.

Az elkövető a cégnek 2015 novemberében egy X. kerületi bankfiókban, 2015 decemberében pedig Szlovákiában is bankszámlákat nyitott, majd azok adatait, valamint a netbankhoz szükséges azonosítókat a megbízója rendelkezésére bocsátotta. A férfi ezáltal lehetővé téve, hogy a cég bankszámláit ismeretlen tettesek bűncselekmények elkövetéséhez használják fel.

A cég bankszámlájára 2016. február és március között külföldön elkövetett csalásokból származó, összesen mintegy 180.000.000 forintnak megfelelő összegű euró érkezett, amelyről a vádlott tudta, hogy bűncselekményekből származnak. A férfi különböző alkalmakkor összesen mintegy 22.000.000 forintnak megfelelő eurót vett fel szlovákiai, valamint budapesti bankfiókokban, illetve ATM automatákból. A vádlott a készpénzt minden esetben átadta a megbízójának, aki összesen 5.000 eurót adott neki jutalékként.

Ezen túlmenően, a vádlott az egyik szlovákiai bankfiókban csaknem 100.000.000 forintnak megfelelő euróra nézve, készpénzfelvételi igényt jelentett be, amely tranzakció azonban – miután a bank a jóváírt összegek eredetének igazolását kérte – meghiúsult.

A Fővárosi Főügyészség a 48 éves férfit különösen nagy értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntettének kísérletével, valamint közokirat-hamisítás bűntettével, és hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását, és vagyonelkobzást is indítványoz a vádiratban. A főügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság a vádlottat határozott időre tiltsa el gazdasági társaság vezető tisztségeinek viselésétől.

A felvételen az egyik szlovákiai bankfióknál, illetve ATM-nél történt készpénzfelvétel látható.