Cinco De Mayo-t ünnepelt Los Angeles május 5-én

Világ

Egyesült Államok-szerte milliók ünnepelték meg a mexikóiak nagy tavaszi ünnepét a Cinco de Mayo-t május 5-én. Los Angeles számos étterme és a historikus Olivera Street is bekapcsolódott az ünnepsorozatba.

Eredetileg a puebla-i csata évfordulóját ünnepelték ezen a napon, május 5-én Mexikóban, amely gyakorlatilag véglegesen meghozta az észak-amerikai állam függetlenségét. Azóta a Cinco de Mayo a hivatalos nemzeti ünnepből egy egész kontinenset átölelő kulturális fesztivállá változott, ahol a mexikói zenét, táncot, ételeket, a mexikói életérzést, vagyis egyszerűen a “mexikóiasságot” ünneplik a mexikóiak – és a nem mexikóiak is.

Los Angelesben számos bár, étterem kínált ünnepi étrendet a hagyományosnak számító mexikói ételekkel – tacoval, casadillával, nachos-szal, churros-szal bővítve az étlapokat. Nem maradhattak el a tequila alapú koktélok sem, a klasszikus margarita mellett az epres és mangós margarita számított idén a kedvenc italnak. A füstös ízű mezcal is jól fogyott az étteremvezetők beszámolói  szerint. Több nagyobb étterem gondoskodott élőzenéről is így sok helyen adták a talp alá valót a hagyományos mexikói mariachi zenekarok vidám, latin ritmusai.

A világsztárok közül is sokan megünnepelték a Cinco De Mayo-t. A mexikói közösség egyik legismertebb sztárja, Danny Trejo például a saját taco bárját látogatta meg a rajongók nagy örömére Los Angeles-i Farmer’s Marketen.

A pandemia miatti két éves kényszerpihenő után Los Angeles historikus mexikói utcáján, az Olivera Streeten végre megtarthatták a hagyományos Cinco De Mayo fesztivált is. A tér és az utca ezen a napon mexikói díszekbe öltözött és a területet elözönlötték a turisták is.

– Vida Virág –