Megölték Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt

Világ

Lelőtték Abe Sinzó volt japán miniszterelnököt. A volt miniszterelnökre Nara városában lőtt rá egy 40 év körüli merénylő. Abe Sinzó épp egy választási kampányeseményen vett részt, a helyi képviselő mellett lobbizott, amikor két lövés dördült el a támadó házi készítésű fegyveréből.

A két lövés közül az egyik a nyakán találta el, a másik a kulcscsontjánál. Az orvosok megpróbálták vérátömlesztéssel megmenteni, de sikertelenül, és a kórházban elhunyt a 67 éves politikus. A merénylő Jamagami Tecuja nem próbált meg elmenekülni a helyszínről, kihallgatása után tettét azzal indokolta, hogy nagyon elégedetlen volt a politikussal, ezért végzett vele.

Japánt megrázta az eset, hisz az ország történetének legfiatalabb miniszterelnöke volt, és ő volt az, aki a leghosszabb ideig volt miniszterelnök Japán történetében. Először 2006-ban lett miniszterelnök, de egy év után korrupciós botrány miatt lemondott. Másodszor 2012 és 2020 közötti időszakban volt Japán miniszterelnöke hivatali idejéhez kötődik az abenomics gazdaságpolitika, amiben a nők munkavállalását ösztönözte, hogy Japán gazdaságát felpörgesse. 2020-ban újra lemondott, mert vastagbélgyulladása miatt a kezelések mellett már nem tudta folytatni az aktív politikát.