Az EU rendeletet fogadott el a nem biztonságos áruk piaci felügyeletéről

Európa

Az Európai Unió Tanácsa piacfelügyeletet megerősítő rendeletet fogadott el annak érdekében, hogy csak olyan termékek kerülhessenek a piacra, amelyek biztonságosak és megfelelnek az uniós jogi szabályozásnak – közölte az uniós tanács pénteken.

A tájékoztatás szerint a rendelet az uniós szabályok betartatását is megszigorítja, az uniós piacra kerülő termékek iránti fogyasztói bizalom erősítése érdekében.

Mint közölték, az új szabályok biztosítják, hogy az egységes piacon forgalomba kerülő termékek – ideértve az elektronikus kereskedelmi forgalomba kerülő termékeket is – megfeleljenek az Európai Unióban érvényben lévő magas szintű közös szabályoknak, rendelkezzenek a megfelelő tanúsítvánnyal, és teljesítsék a rájuk vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokat. Rendelkeznek az áruk szabad mozgásáról, a fogyasztóvédelemről és annak biztosításáról, hogy a szabad versenyben valamennyi gazdasági szereplő egyenlő feltételek mellett vehessen részt.
A rendelet továbbá elősegíti a tagállamok piacfelügyeleti hatóságai által közösen végrehajtott fellépéseket. Az érintett hatóságok és az Európai Bizottság közötti információcsere javítása érdekében digitális munkafolyamatot vezet be, valamint megerősíti a jogi keretet az egységes piacra belépő termékek ellenőrzéséhez, illetve a piacfelügyeleti hatóságok és a vámhatóságok közötti jobb együttműködéshez.

Az elfogadott rendelet kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, és a hatálybalépésének napjától lesz alkalmazandó. Egyes rendelkezéseket azonban csak 2021. január 1-jétől kell majd alkalmazni.