Mezõgazdaság - Aszály

Agrárszakértők: fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága

Gazdaság Világ

Fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága a klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint az ukrajnai háború miatt – állapítják meg elemzésükben az OTP Bank agrárszakértői.

Az elemzésről kedden kiadott közleményben a szakértők rámutatnak: a kihívásokkal együtt változnak a fogyasztási szokások, a fogyasztói elvárások, és erősebbek az élelmezésbiztonsági kockázatok.

A kevésbé fejlett országokban a szegénység visszaszorulásával nőhet az állati termékek iránti kereslet, míg a fejlettebbekben a minőség lesz a meghatározó szempont, erősödni fog az egészséges életmódra és fenntarthatóságra törekvő vásárlói tudatosság. A szakértők ezért a magas szinten feldolgozott termékek piaci súlyának emelkedésére számítanak, és azt is valószínűsítik, hogy a laboratóriumokban készült helyettesítők teret nyerhetnek a hús- és tejtermékek rovására. Az átrendeződésnek vesztesei és nyertesei egyaránt lesznek – tették hozzá.

A világszintű folyamatok a közlemény szerint Magyarországot sem kerülik el, a tudatosabb fogyasztás miatt például háttérbe szorulhat a sertészsír és a napraforgóolaj, emellett a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szintén csökkenhet néhány százalékkal. A kenyérfélék forgalma emelkedhet, akárcsak a magas hozzáadott értékű tejtermékeké.

A húsáruk közül a sertés kis mértékben szintén csökkenhet, a marhahúsfogyasztást a fenntarthatósági szempontok mellett a csekély kereslet hátráltatja, a csirkének viszont kedveznek az egészséges táplálkozás feltételei, elsősége a következő években is fennmaradhat. Az alkoholos italok ugyancsak népszerűek, a kereslet növekedése várhatóan nem áll meg – írták. Az élelmiszerfogyasztás jövőjéről készített elemzés az otpagrar.hu oldalon olvasható.