Hány fok legyen éjjel alváshoz?

Gazdaság

Ahhoz, hogy feladatainkat el tudjuk látni, szükségünk van a pihentető, energiát adó alvásra. A nyugodt alvást befolyásoló tényezők közül, az egyik fontos tényező a hálószoba ideális hőmérséklete, ami általánosságban 18-19 fok. Természetesen ez nem mindenkinek megfelelő, elsőre hűvösnek tűnhet, de vannak egyéni különbségek, a hűvösebb hőmérséklet nyugodtabb alvást biztosít, mint a melegebb, amitől nyugtalanabbá válunk.

Minden évszakban ugyanakkora a hálószoba ideális hőmérséklete?

Az általános cél az lenne, hogy a kinti és a benti hőmérséklet különbsége ne haladja meg a 15 fokot, ezért különbséget kell tenni a téli és a nyári időszak között, sőt az éjszakai és a nappali erős hőmérséklet ingadozás sincs az emberi szervezetre jó hatással. Éppen ezért nyáron a hálószoba hőmérséklete akár 23-24 fok is lehet.

A ruházatunk és az ágyneműnk is igazodik az évszakok változásához, az elmúlt évtizedekben pedig már a matracoknak is van téli és nyári oldala, ezt is be kell kalkulálni a hőmérséklet beállításánál.

Változik-e a testünk hőmérséklete a nap folyamán?

A biológiai óránk amit cirkadián ritmusnak nevezünk, egyfajta belső időmérő eszköz, ami a napfény segítségével szabályozza az ébrenlétet és az alvást. Belső hőmérsékletünk reggel magasabb, estefelé csökken, a nap folyamán változik.

Az alvási időszak az alacsonyabb időszakba esik így fontos, hogy a környezet hőmérsékletét ehhez igazítsuk. Mély alvás közben a legalacsonyabb a testhőmérsékletünk majd felkészülve az ébredésre, elkezd felmelegedni.

Van-e különbség a nemek közötti hőérzetben?

Különbség van a férfiak és a nők hőérzete között, de akár nőkről akár férfiakról van szó a meleg szobában többször riadnak fel, mint a hűvösebb hálószobában. A nők anyagcseréje lassabb kevesebb hőt termelnek mint a férfiak ezért fázósabbak náluk. Alapvetően is azt tartják, hogy a nők mindig fázósabbak, legyen bármilyen meleg is az idő, a nők mindig fáznak.

Fontos-e a páratartalom?

Nem csak a szoba hőmérséklete, hanem a levegő minősége és páratartalma is legalább olyan fontos tényező. Érdemes gyakran szellőztetni, mert a friss levegő elősegíti a pihentető alvást. Az optimális páratartalom a légzésre és a légúti betegségek elkerülésére is jótékony hatással van.

A páratartalmat a szobában lévő növények is befolyásolhatják, így azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi növény található a hálószobában.

Az ágynemű kínálatban léteznek egy és kétszemélyes ágyneműhuzatok is. A 200×220 cm méretű ágyneműhuzatok kétszemélyesek, amelyeket az Ágyneműshop webáruházból be tudunk szerezni.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a nyugodt, pihentető alvás alapfeltétele a hálószoba megfelelő hőmérséklete, ami inkább hűvösebb legyen mint 20 fok, így biztosítja a nyugodt alvást. Gyakori szellőztetéssel biztosíthatjuk az optimális páratartalmat, és a friss levegőt. (x)