Játszótér házilag: így valósítsd meg kötelek segítségével!

Gazdaság

A különféle színes, fonatolt kötelek renget változatban kaphatók a szakboltokban. Nagy rájuk a kereslet, ami változatos felhasználási módjaiknak köszönhető. Nemcsak kinti-és benti dekoráció, de kerítés és kertészkedési segédanyag is készülhet belőlük. Mi több, akár egy házi játszóteret is összedobhatunk a megfelelő anyagokból. Írásunkban ilyen ötleteket mutatunk be.

Milyen anyagokat használjunk?

A kinti eszközök legfontosabb követelménye a biztonság. Az alábbi tulajdonságokkal rendelkezzen a felhasznált kötél:

  • UV-álló
  • megfelelő szakítószilárdságú
  • eső- és időjárásálló

A legváltozatosabb és legmegbízhatóbb eladó kötelek webshopban vásárolhatók. Természetesen a magunk készítette eszközön még a legjobb anyagot használva is érdemes bizonyos időközönként cserélni a kopásra hajlamos elemeket.

Miből állhat a játszótér?

Elég csak a közös játszótereken körülnézni: rengeteg ötletet meríthetünk. Lássuk a legkedveltebb elemeket!

Hinta

Nemcsak szórakoztató, de fejlesztő is ez az eszköz. Lecsavarozott állványról is lóghat lefelé, de fészekhintát és készíthetünk. Utóbbinál több dolgunk lesz a kötözéssel.

Függőhíd

Zsinegből és faanyagból függőhíd vagy láncos ingóhíd is készülhet a lelkes mászóknak. Szükség lesz fűzőkarikákra, s két fa közé kifeszített párhuzamos kötélvezetőkre. A híd alsó részének két végét is ki kell feszíteni.

Ez az eszköz a talajtól nem nagy távolságra helyezkedik el, mégis fejleszti az egyensúlyérzéket és a testtudatot. Emellett az izomerőt, a motoros készségeket és az állóképességet is edzi.

Mászóháló

Alapeleme a szabadtéri játszótérnek. Kapcsolódhat csúszdához, lehet a másik oldalán egyszerű létra vagy mászófal, de 2 fa között is kifeszíthetünk egy strapabíró hálót. A lényeg, hogy a gyerekek levezessék az energiát és egyensúlyozzanak.

Létra

Készíthetünk egyszerű, de akár négyoldalú létrát is. Sőt, hozzákapcsolhatjuk a több játékhoz, például egy kis fa toronyba lehet feljutni általa.

Akadálypálya

Különféle magzagokból akár állandó, de alkalmi akadálypálya és létrejöhet. Akár a gyerekekkel közösen is barkácsolhatjuk. Ha a magasban húzódik, fontos, hogy puha talaj, például homok legyen alatta. Lehet viszont a földön is, ilyenkor a kúszást-mászást gyakorolják a legkisebbek.

Focikapu

A fiúk – de egyre gyakrabban a lányok is – szívesen fociznak. Miért ne lehetne otthon is focikapu? Ehhez nem is kell kimondottan erős zsineg, hiszen különösebb tartó szerepe nincs.

Összefoglalva: Nagy örömet szerezhetünk gyermekünknek saját magunk által vagy közösen készített kinti játszótérrel. Minden megvalósítható házilag. A biztonságot a minőségi alapanyagok és megfontolságunk szavatolják. (x)