Megkezdődött az 50. Gyermekkönyvhónap a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Helyi hírek

Bessenyei Gábor, Berg Judit, Rudik Dóra és M. Kácsor Zoltán írók voltak  a május 26-ig tartó gyermekkönyvhónap programsorozatnak megnyitójának a vendégei.

Idén országszerte számtalan eseményt szerveznek és pályázatokat hirdettek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A megyei pályázaton 241 rajz érkezett be 15 településről és 29 általános iskolából. Az ünnepélyes megnyitón volt a pályázattal kapcsolatos eredményhirdetés is. A Petőfi-rajzpályázat díjait Lahocsinszky Ágnes és Olajos Gábor adta át, majd a díjátadó után megzenésített Petőfi-verseket adtak elő.

A nyíregyházi szerző, Rudik Dóra olvassa fel meséjét a Mesetakaró Mesekincstárban. Folytatódik a kedvelt ismeretterjesztő előadássorozat, melyek témája a környezetvédelem, illetve az űrkutatás és az univerzum. Május 15-én városi hangosolvasási versenyt rendeznek negyedikesek részvételével. A téma a 145 éve született Móra Ferenc irodalma.

„Ha olvasásról beszélünk, akkor az olvasás élményének a legmeghatározóbb évei azok a gyerekkor évei. Én is tudom saját magamról, hogy amikor megtanultam olvasni, mindent elolvastam, ami a kezem ügyébe került. Megszállottjává tud válni az ember. Ebben a mai, kicsit – vagy nagyon – megváltozott világban még fontosabb lenne, hogy olvassatok. Könyveket olvassatok, és ne csak a mobiltelefont meg az okoseszközöket használjátok, ami ma már átszövi a mindennapi életünket, és kicsit elveszi az olvasás élményét, amiben mi is felnőttünk” – mondta köszöntőjében Baracsi Endre, a Vármegyei Közgyűlés alelnöke.