Fogszabályozás felnőttkorban: sosem késő!

Ország

Manapság már nem él a tévhit, hogy a fogak szabályozása csak és kizárólag gyerekkorban lehetséges, ugyanis a mai készülékeknek köszönhetően ugyanolyan tökéletes fogsorunk lehet, mintha gyerekként estünk volna át a fogszabályzáson. Arról nem is beszélve, hogy ma már sokan kiváltságnak fogják fel, amellyel még közelebb kerülhetnek a szép külső megszerzéséhez. A technikai fejlődéséknek hála pedig vannak módszerek, melyekkel esztétikailag sem zavaró, ha fogszabályzót viselünk.

 

Miért fontos a felnőttkori fogszabályozás?

Valljuk be, a szabályos, szép, rendezett fogsor sok szempontból képes meghatározni az önbizalmunkat és az emberekkel való kapcsolatainkat. De természetesen a külső tényezők mellett fontosak a fogak egészégének tényezői is, hiszen a legtöbb ember egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy egy szabálytalan fogsor milyen későbbi veszélyekkel járhat. Elsősorban a rágóizmok, a harapási rendellenességek és az állcsontok helyreállításában játszik fontos szerepet, amelyekkel megelőzhetjük fogaink idő előtti elvesztését. Vagyis ki lehet jelenteni, hogy a fogmegtartás egyik legjobb módja, mivel csak a rendezett, szabályos fogak teszik lehetővé a kifogástalan tisztítást. A bedőlt, egymásra hajló vagy kusza fogakban jobban megtelepszik a lepedék, amellyel egy idő után elveszíthetik a fogak természetes öntisztító képességüket. 

 

Mitől lesz a fogsorunk rendezetlen? 

Tudnunk kell, hogy az esetek többségében nemcsak örökletes tényezők állnak a szabálytalan fogsor mögött, hanem gyerekkori rossz szokások is (cumizás, ujjszopás, rossz rágási technika). Minél hamarabb fordulunk fogorvoshoz, annál könnyebben és hamarabb érhetjük el a tökéletes mosolyt. De akkor sincs baj, ha erre csak felnőttként van lehetőségünk, habár macerásabb és költségesebb már. Gyermekeknek létezik kivehető fogszabályzó, míg felnőttek esetén leginkább rögzítettek.

Mire kell figyelni a fogszabályozás előtt?

Mielőtt belevágnánk a fogszabályozásba érdemes a fogorvosunkkal ellenőriztetni a fogaink állapotát, hogy semmiképpen se legyen fogszuvasodásunk, ínygyulladásunk vagy éppen fogkövünk. Ha esetleg mégis fennáll valamelyik probléma, előbb azt kell megszüntetni és csak utána lehet folytatni a kezelést. Ezenkívül ajánlatos az esetleges fogpótlások stabilitásának kontrollja vagy a szájsebészeti beavatkozások elvégzése is. De szerencsére ma már a fejlett technikáknak köszönhetően nagyon ritkán van szükség foghúzásra. Ha ezek mind rendben vannak, akkor már semmi akadálya a ragasztott készülék felhelyezésének.

Milyen fogszabályozó készülékek vannak a felnőttek számára?

Ahogy a gyerekeknek, úgy a felnőtteknek is lehetőségük van többféle készülék közül választani. Az egyik a kivehető fogszabályozók, a másik a rögzített vagy ragasztott készülékek.

Előbbi előnye, hogy csak esténként, alváshoz kell viselni. Egyénre szabva készítik, hogy a legjobb eredményt lehessen elérni vele. Ezt a fogszabályozót azonban inkább gyerekkorban, vagy tinédzserkorban érdemes választani, hiszen ilyenkor még könnyen formálódnak a fogak, a rágóizmok és az állkapocs is. Hátránya viszont, hogy sokkal több időt igényel a hordása és sokszor visszaállnak a fogaink a kezelés befejezését követő 1-2 éven belül.  

Ezt érdemes választani felnőtt korban

Húsz, 30 vagy éppen 40 éves korunk után éppen ezért az esetek nagy százalékában a rögzített fogszabályozókat ajánlják a fogorvosok. Miért? Mert a készülék felhelyezése utáni 1-2 év múlva tökéletes mosolyt kapunk cserébe, amely a kivehető készülékkel szemben végleges eredményt biztosít. Aki mégis félne, annak eláruljuk, hogy ezeknél a fogszabályzóknál is lehet esztétikus, már-már láthatatlan fajtát választani, valamint egy pár éve kialakított technológiának (lágy erőknek) köszönhetően még jobban fel tudják gyorsítani a fogak megfelelő rendeződését.

Fém vagy porcelán?

Egyértelműen a porcelán fogszabályozók a népszerűbbek, hiszen felnőttként fontos számunkra, hogy egy-egy tárgyaláson vagy randin ne látszódjon. Hatását tekintve ugyanolyan jó, mint a fém, ugyanakkor esztétikus és biztosan nem okoz gondot a viselése, magabiztosan mosolyoghatunk a használata során. De persze nemcsak emiatt tudunk még egy piros pontot adni a fém készülékek javára. A fém brackettekkel, ugyanis sokkal látványosabb hatást lehet elérni a fogak mozgatásánál. 

Mielőtt döntenénk

Ha elhatároztuk magunkat az a legfontosabb, hogy olyan szakembert válasszunk, aki körültekintően, a pénztárcánkat és a korunkat figyelembe véve segít megtalálni a megfelelő készüléket. Semmiképpen ne kapkodva döntsünk, hiszen elengedhetetlen, hogy a fogaink épsége és a tökéletes eredmény érdekében a legjobbat válasszuk.