A vezető baleseti okok között szerepel az elsőbbségi szabályok megszegése Sopronban

Rendőrség

Egy Sopronban történt személyi sérüléssel járó közlekedési balesetnél is ezt az előírást szegte meg a sofőr.

Egy 44 éves soproni férfi tehergépkocsival közlekedett Sopronban, a Meredek utcában 2023. május 11-én 5 óra körül. A Kertesi utca kereszteződéséhez érve, az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasítása ellenére nem biztosított áthaladási elsőbbséget a neki jobbról érkező, 30 éves helyi lakos által vezetett személygépkocsi részére, és azzal összeütközött.

A balesetben a vétlen sofőr megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.

Az eset körülményeit a Soproni Rendőrkapitányság vizsgálja.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság a balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

A KRESZ az elsőbbségi joggal kapcsolatosan az alábbiak szerint rendelkezik: “Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására.”

Kérjük a közlekedésben résztvevőket, hogy az útkereszteződésekhez érve körültekintőbben vezessenek, az út mellett elhelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” és az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblákra nagyobb figyelmet fordítsanak!

Felhívjuk a figyelmet továbbá arra, hogy elsőbbsége csak annak van, akinek megadják! Amennyiben az adott úton a gépjárművezetőnek elsőbbségi joga van, ezt a másik autóstól sajnos nem minden esetben kapják meg, ezért a saját érdekükben fokozott óvatosságot és körültekintő vezetést javaslunk számukra is!

Közlekedjenek türelmesebben, a reggeli és délutáni csúcsidőben még fokozottabban figyeljenek egymásra! Vezetésük során igyekezzenek megérteni a másik sofőr szándékát, bosszankodás és türelmetlenség helyett legyenek előzékenyek, segítőkészek!