Debrecen rendezi a 3×3-as kosárlabda Európa-bajnokságot

Sport

Debrecen rendezi szeptember 9. és 11. között a 3×3-as kosárlabda Európa-bajnokságot, melynek selejtezőire júliusban Szolnokon kerül sor.

A magyar szövetség (MKOSZ) és a szervezők keddi sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc MKOSZ-elnök emlékeztetett arra, hogy a tavalyi sikeres U18-as debreceni világbajnokság után a nemzetközi szövetség (FIBA) elismerésül hat 3×3-as esemény rendezési jogát adta meg a magyar szövetségnek, amire eddig még nem volt példa. Az MKOSZ vezetője hozzátette, a három a három elleni, félpályás játék World Tour-sorozatában az egyik verseny színhelye ugyancsak a hajdúsági város lesz szeptember 7-8-án.

Bodnár Péter, a szövetség főtitkára kifejtette, a 3×3-as szakág öt éve került az MKOSZ finanszírozásába, nemzetközi szinten pedig a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián mutatkozott be. Elmondta azt is, hogy a FIBA célja a 3×3-as játék szerepeltetése a 2020-as tokiói játékok műsorán, erről várhatóan jövőre dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A főtitkár kiemelte, a kosárlabda új változata azért nem került be a nemrég bejelentett kibővített 2020-as programba, mert ebben az esetben nem új sportágról, csak egy új szakágról van szó.

“A FIBA azokban az országokban kívánja megerősíteni a 3×3-as szakágat, amelyek az ötfős játékban nem jutottak ki az előző három olimpiára. Ide tartozunk mi is” – jelentette ki Bodnár Péter.

Becsky István, a debreceni szervezőbizottság elnöke elmesélte, hogy tavaly tartottak a gyér érdeklődéstől, ám végül több ezer néző gyűlt össze a Nagytemplom előtt, és még kivetítőket is fel kellett szerelni. Az idei Eb-ről közölte, hogy arra az időszakra a legtöbb hotel már megtelt a városban.

Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a július 16-17-én sorra kerülő selejtezőre látványos helyszínen, a Tiszavirág híd belvárosi hídfőjénél kerül sor. A férfi és női magyar válogatott számára csak erőfelmérő lesz ez a torna, mivel mindkét csapat a rendező jogán tagja a debreceni Eb mezőnyének.aa