Prevenciós szűrés egyetemistáknak

Egyetem

Hetedik alkalommal várta a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Egészségügyi Bizottsága prevenciós szűrésekre az egyetemi polgárokat.

Az Értünk – Prevenciós Egyetemi Napok keretében április 11-14 között négy napon át három helyszínen várták az érdeklődőket ingyenes szűrési lehetőségekkel: az első napon a Böszörményi úti campuson, két napon át a Főépület Díszudvarán, míg az utolsó, negyedik napon a Műszaki Karon zajlottak a vizsgálatok.

A prevenciós egyetemi napok keretében vérnyomás és BMI (testtömeg index), illetve a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének jóvoltából vércukor- és koleszterinszint-mérés, emellett lézeres szemvizsgálat és tanácsadás, dietetikai és ortopédiai szaktanácsadás, fogászati szűrési lehetőség is várta az érdeklődőket a rendezvényen, amelyre kitelepült a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ is.

A prevenciós egyetemi napokon a megszokott szűrések mellett a Holnapom Egyesület önvizsgálati technikákat mutatott be és a mellrákszűrés fontosságát hangsúlyozta, emellett – újdonságként – a szauna szeánszok világát és a méregtelenítés jótékony hatásait is megismerhették a hallgatók, sőt frissítő masszást is igénybe lehetett venni.

– A szűréseken résztvevők mellett idén rengeteg érdeklődő hallgató is ellátogatott a rendezvényre, ahol azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok téves információval rendelkeznek a fogyókúrát illetően. Sokan elrontják ezzel anyagcsere-folyamataikat is, sőt sokan nem tudják, hogy a magas vércukor- és koleszterinszint esetén mi a helyes, illetve milyen étrenddel lehet ezeket az értékeket korrigálni. Idén először volt lehetőség mellrák prevencióra, és máris nagy érdeklődés övezte. Örülünk, hogy a férfiak esetében is tudott az egyesület hasznos önvizsgálati tanácsokat adni – foglalta össze Molnár Valéria főszervező.

Akik most lemaradtak vagy nem volt elég bátorságuk a szűréseken részt venni, áprilisban még egy alkalommal megtehetik. A DEHÖK Egészségügyi Bizottsága és a Hajdú Rendészeti Sportegyesület szervezésében április 26-án először rendezik meg az Egészségnapot a Sporttudományi Oktatóközpontban, ahol melanóma-, szemészeti, ortopédiai és fogászati szűrés mellett dietetikai tanácsadás és számtalan sportolási lehetőség várja az egyetemistákat.