Együtt növekszünk: az uniós támogatások alakulása 2004 óta

Európa

Az EU jelentős beruházásokat hajtott végre az új tagállamokban kohéziós politikája révén, valamint 2014 óta az Európai beruházási terven, a Juncker-terven keresztül annak érdekében, hogy elősegítse az uniós átlaghoz való felzárkózásukat a növekedés és a jövedelem tekintetében. Nemcsak az uniós finanszírozásnak köszönhető, hogy a beruházások pozitív, kézzelfogható eredményekkel jártak, hanem annak is, hogy ezek a tagállamok reformokat hajtottak végre, valamint erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy vonzó környezetet biztosítsanak a befektetők és a vállalkozások számára a letelepedéshez és a növekedéshez.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A 2004-ben további 10 európai ország befogadásáról született döntés kontinensünk számára fontos, és egyben a történelem egésze szempontjából is jelentős pillanat volt. A közép- és kelet-európai országok csatlakozása, valamint az a bátorság, amelyet az emberek a csatlakozásra való felkészülés során tanúsítottak, lehetővé tette számunkra, hogy összeegyeztessük kontinensünk történelmét annak földrajzával. A mai napig a bővítés lelkes híve vagyok.”

Magyarországon 2004 és 2020 között 55,2 milliárd euro értékű beruházás valósult meg az európai strukturális és beruházási alapok keretein belül, 2,5 milliárd euro értékben pedig a Juncker-terv mozgósított további beruházásokat 2014 óta. Magyarországon az egy főre jutó GDP 57%-kal nőtt 2003 és 2017 között, az uniós átlaghoz képest pedig 7 százalékponttal nőtt a GDP 2003 óta.

A teljes tájékoztató itt olvasható.

További információk (angolul)

Forrás: https://ec.europa.eu