Moszkva kész tárgyalni az ukrán gáztranzitról

Európa

Oroszország készen áll arra, hogy szeptember első felében háromoldalú tárgyalásokat folytasson a gázszállításról az Európai Unióval és Ukrajnával – jelentette ki Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak pénteken Moszkvában.

Emlékeztetett rá, hogy korábban Maros Sefcovic energiaügyi biztos azt javasolta, hogy a találkozót szeptember 16. és 23. között tartsák meg. Hozzátette, hogy a találkozó időpontjáról konzultálni fognak.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint még kérdéses, hogy ki fogja képviselni Kijevet a tárgyalásokon. A korábbi háromoldalú egyeztetéseken Pavlo Klimkin volt külügyminiszter reprezentálta Ukrajnát. Oroszország ezt kifogásolta azt hangoztatva, hogy gázügyekben szakminiszternek kellene tárgyalnia.

Az ukrán parlament csütörtökön megerősítette Alekszej Orzsel kinevezését az energiaügyi és környezetvédelmi tárca élére. Novak elmondta, hogy a moszkvai és a kijevi szaktárca között azóta nem történt kapcsolatfelvétel.

Az Ukrnaftogaz és a gázcsővezetéket kezelő Ukrtranszgaz egyébként pénteken közös gyakorlatot tartott, amelyen azt próbálták el, hogy mit kell tenni, ha a kétoldalú szerződés lejártával az orosz Gazprom leállítja a gáztranzitot. A lengyel PGNiG csütörtökön az amerikai cseppfolyós gáz Ukrajnába való továbbszállításáról kötött szerződést az ERU Trade ukrán gázvállalattal.

(MTI)