Új uniós stratégia segíti az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új uniós stratégiát, amely meghatározza, hogyan készüljünk fel a klímaváltozás hatásaira. Bár az EU minden tőle telhetőt megtesz az éghajlatváltozás mérséklése érdekében, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt fel kell készülnünk a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeire. A halálos hőhullámoktól kezdve a pusztító aszályokon át a tengerszint emelkedése által előidézett erdőpusztulásig és parterózióig az éghajlatváltozás már most is károkat okoz Európában és világszerte egyaránt. Amellett, hogy a klímaváltozás hatással van az európaiak egészségére és jóllétére, egyre gyakoribbak az éghajlatváltozás következtében fellépő időjárási szélsőségek által okozott gazdasági veszteségek is: az EU-ban ez a veszteség már most is meghaladja az évi 12 milliárd eurót. A ma közzétett javaslatok célja, hogy az Unió a probléma megértéséről a megoldások kidolgozására helyezze át a hangsúlyt, és áttérjen a tervezésről a végrehajtásra.
Az uniós stratégia értelmében a társadalom minden rétegét és az összes uniós és nem uniós kormányzati szintet be kell vonni az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó munkába. Az EU arra törekszik, hogy a társadalom ellenállóvá váljon az éghajlatváltozás hatásaival szemben. Ennek érdekében bővíteni kívánja az éghajlatváltozás hatásaival és az alkalmazkodási megoldásokkal kapcsolatos ismereteket, elő kívánja mozdítani az alkalmazkodási folyamat megtervezését és az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok kiértékelését, és fel kívánja gyorsítani az alkalmazkodást szolgáló intézkedéseket. Az EU világszinten is segíteni fogja az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség javítását, különös hangsúlyt fektetve az afrikai és a fejlődő kis szigetállamok alkalmazkodására, a nemzetközi partnerekkel pedig együtt fog működni a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló nemzetközi finanszírozás terén mutatkozó forráshiány felszámolása érdekében.

A stratégia olyan intézkedéseket is előirányoz, amelyek az alkalmazkodással kapcsolatos ismereteket bővítik annak érdekében, hogy több információ és jobb adatok álljanak mindenki rendelkezésére az éghajlattal kapcsolatos kockázatokról és veszteségekről. Az EU tovább fogja fejleszteni és ki fogja bővíteni a Climate-ADAPT platformot, mely az alkalmazkodással kapcsolatos ismeretekhez biztosít hozzáférést. A platform egy külön egészségügyi megfigyelőközponttal is kiegészül majd az éghajlatváltozás egészségügyi hatásainak jobb nyomon követése, elemzése és megelőzése érdekében.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.