Az EU összehangolja a sürgősségi segítségnyújtást és további humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának

Európa

Tekintettel arra, hogy Ukrajnában súlyosbodik a humanitárius helyzet, és sokan menekülnek a szomszédos országok területére, az Európai Bizottság teljes erővel azon dolgozik, hogy sürgősségi segélyt nyújtson a rászorulóknak. A Bizottság – az ENSZ azonnali segítségnyújtást szorgalmazó felhívására válaszul – bejelentette, hogy további 90 millió eurót fordít olyan sürgősségi segélyprogramok finanszírozására, melyek az ukrajnai háború által sújtott polgárok megsegítésére irányulnak. A források Ukrajnában és Moldovában fognak javítani az érintettek helyzetén. Az új uniós humanitárius intézkedés az élelmiszer- és vízellátás, az egészségügyi ellátás, a szükséghelyzeti elszállásolás és az alapvető szükségletek finanszírozását célozza.

Ezenfelül a Bizottság hangolja össze azoknak a természetbeni segélyeknek a célba juttatását is, melyeket 20 tagállam – Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia – ajánlott fel Ukrajnának az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. A felajánlásoknak köszönhetően többek között 8 millió alapvető fontosságú egészségügyi eszköz érkezik majd Ukrajnába, és az ország a polgári védelemhez is támogatást kap. Az első teherautó-szállítmány tegnap érkezett meg Szlovéniából az ukrán fővárosba, Kijevbe.

Moldova aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy segíteni tudja a területére érkező ukránokat, Ausztria, Franciaország és Hollandia pedig már fel is ajánlotta, hogy sürgősségi segélyszállítmányokat – a menekültek elhelyezését segítő eszközöket és orvosi segítséget – küld Moldovába. A Bizottság állandó kapcsolatban áll az Ukrajnával határos más szomszédos országokkal, és készen áll arra, hogy kérésre további segítséget nyújtson.

A teljes sajtóközlemény (angolul)