Baba, kisbaba, csecsemő

Franciaországban tavaly megugrott a születések száma

Európa

Franciaországban hat évig tartó csökkenés után tavaly megemelkedett a születések száma, ami arra utal, hogy a koronavírus-járvány miatti általános lezárásokat követő időszakokban megnőtt a fogantatások száma – jelezte a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön közzétett jelentésében.

Tavaly 742 100 gyerek született Franciaországban, ami 0,9 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest. “Ez az emelkedés hat évig tartó csökkenésnek vetett véget” – hangsúlyozták a jelentésben. Tavaly a születések száma egészen február közepéig csökkent, ami az első, 2020 tavaszi országos lezárás alatt fogant gyerekek születése előtti időszakot jelenti.

“A koronavírus-járvány miatti egészségügyi válsághelyzet és a gazdasági bizonytalanság arra ösztönözhette a párokat, hogy halasszák el gyerekvállalási terveiket” – hívta fel a figyelmet az INSEE, amely a második, 2020 őszi lezárás után kilenc hónappal már nem tapasztalt hasonló, csökkenő jelenséget.

A két általános országos lezárást követően mindenesetre megnőtt a fogantatások száma – mutatott rá az INSEE. Ennek eredményeképpen 2021 márciusában és áprilisában, majd augusztus után is megugrott a születések száma, és egészen az év végéig minden hónapban “jóval magasabb” volt, mint 2020 azonos hónapjaiban.

A szülés szempontjából idősebb nők körében volt a legjelentősebb az emelkedés. A 30 és 34 év közötti nők esetében 3,5 százalékkal, a 35 és 39 év közöttieknél 4,8 százalékkal, míg a 40 éven felüliek esetében 5,3 százalékkal emelkedett a szülések száma. A 30 éven aluliak körében ugyanakkor csökkent a szülő nők száma.

Idén az első hat hónapban a születések száma magasabb volt, mint a tavalyi első félévben, viszont alacsonyabb, mint 2020 első hat hónapjában. A francia statisztikai hivatal szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy a születések számának növekedése folytatódni fog-e ősszel, mint ahogy tavaly történt.